Polská firma Allegro dostala povolení k nákupu Mall Group a kurýrní služby WeDo

Allegro

Allegro Zdroj: Reuters

Sídlo Mall Group
2
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil polské firmě Allegro nákup internetových obchodů Mall Group a kurýrní služby WeDo. Jeden z dosavadních vlastníků Mall Group, skupina Rockaway Capital, o transakci informovala na začátku listopadu s tím, že její hodnota je až 975 milionů eur (přibližně 24,7 miliardy korun).

„Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Podnikatelská skupina Allegro působí v oblasti internetového prodeje spotřebního zboží a poskytování dalších souvisejících služeb, a to především na území Polské republiky. Žádná ze společností skupiny Allegro významněji nepůsobí na území České republiky,“ uvedl úřad.

Dosavadními vlastníky Mall Group jsou skupiny Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, PPF a také EC Investments Daniela Křetínského. Mall koupily v roce 2016 spolu se srovnávačem Heureka.cz za více než 200 milionů eur, tedy asi 5,4 miliardy korun. PPF a EC Investments ovládají po 40 procentech skupiny, Rockaway Capital má pětinový podíl. Po dokončení půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě a zároveň pátý největší obchod v Česku za posledních deset let.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

Allegro kupuje Mall Group a WeDo za cenu 881 milionů eur (22,3 miliardy korun), která vychází z pevného ocenění 925 milionů eur (23,5 miliardy korun) upraveného o dluh a podobné položky 44 milionů eur. Konečná cena může být zvýšena až o 50 milionů eur v závislosti na výkonnosti Mall Group.

Do skupiny Mall Group patří vedle internetového tržiště Mall například e-shop s elektronikou CZC.cz. Role řídicího akcionáře dosud připadala skupině Rockaway. Transakce se netýká společností Vivantis, Mall Pay ani Mall.TV a Košík.cz, které byly již v minulosti z Mall Group vyčleněny. Skupina působí i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku a ve Slovinsku.

Mall Group v obchodním roce končícím letos 31. března zvýšila obrat o 26 procent na 20,7 miliardy korun a poprvé skončila v zisku. Počet objednávek se meziročně zvýšil o 31 procent na 14 milionů.

Kurýrní firma WeDo vznikla loni na podzim na základech převzetí tehdejší kurýrní služby InTime a sítě výdejních míst Uloženka. Za první rok své existence přepravila téměř deset milionů zásilek. Spoluvlastníky WeDo jsou, stejně jako v případě Mall Group, skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital.