Poptávka po zájezdech opadá

K velkým turistickým lákadlům patří i francouzský ostrov Korsica

K velkým turistickým lákadlům patří i francouzský ostrov Korsica

Cestovní kanceláře mohou v polovině prázdnin hovořit o letošní sezoně jako o toboganu. Důvodem bylo především ideální umístění svátků Cyrila, Metoděje a Jana Husa na poslední dva pracovní dny týdne. Zájem o zájezdy se tak koncentroval na tyto termíny, aby posléze opadl.

„Od svátků z prvního červencového týdne sledujeme mírný pokles poptávky po dovolených. Dá se tedy předpokládat, že svátky motivovaly více klientů k tomu, aby odjeli na dovolenou právě v tomto období. Výsledkem tak byl obrovský nárůst prodeje v červnu a spíše stagnace v červenci,“ řekl marketingový šéf největší internetové agentury Invia.cz Michal Tůma.

Jeho slova potvrzují i údaje Letiště Praha. Červen byl prvním měsícem letošního roku, kdy nepravidelných dovolenkových letů využilo více cestujících než loni. Červnový nárůst činil téměř devět procent. Právě koncem června odlétaly turnusy na červencové svátky. První prázdninový měsíc pak přišla do charterového letectví stagnace. Nenaplňují se tak zatím optimistické předpoklady cestovek, které před sezonou objednaly na charterech o 11 procent více sedaček než loni.

Za první pololetí charterové společnosti na Ruzyni ztratily meziročně desetinu cestujících. „Na srpen počítáme se snižováním cen a to i mírně pod loňskou úroveň. Last minute zájezdů je dostatek,“ doplňuje Tůma z Invie. „Pokud bychom měli srovnávat čísla za minulý rok a letos, potom můžeme v současné době mluvit o mírném poklesu zhruba dvě až tři procenta,“ sdělil Stanislav Zíma, marketingový ředitel největší tuzemské cestovky Exim Tours.

Vysvětlením prý může být o něco nižší zájem o Egypt a Řecko. Pro zbytek sezony jsou v Eximu optimisté. „V poslední době registrujeme zvýšený zájem o nejbližší odlety prakticky do všech destinací. Může v tom hrát roli i krach několika menších CK v poslední době, protože se na nás jejich klienti obracejí,“ dodal Zíma.

Většina Čechů si nemůže dovolit zahraniční dovolenou

Zájem o first minute zájezdy narostl, Čechy lákají slevy a benefity

Pokles cestujících na charterech může vysvětlovat příklon Čechů k pozemní dopravě a větší zájem o cestování v tuzemsku. Do českých hotelů zavítalo za pololetí 2,86 milionu Čechů. To je dosavadní rekord, meziročně o pět procent více.