Posilovny otevřely, ale výrobce rotopedů Peloton strádá. Propouští a tlumí výrobu

Peloton se chystá propouštět, aby snížil náklady.

Peloton se chystá propouštět, aby snížil náklady. Zdroj: Peloton

Fitness centrum Fiala’s Gym
2
Fotogalerie

Zatímco se americkému výrobci rotopedů a trenažérů Peloton Interactive během covidu dařilo, s návratem lidí do posiloven začíná finančně upadat. Chystá se propouštět, čímž i zpomalí výrobu. Chce tak snížit náklady, aby se dostal na udržitelnou úroveň. Některá americká média na základě uniklých důvěrných informací spekulovala o dočasném ukončení výroby, což však firma popřela. 

Společnost Peloton předčasně uvolnila zprávu o svých ziscích za druhé fiskální čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, i když oficiální report zveřejní až začátkem února. Předběžně utržila 1,14 miliardy dolarů, zhruba 24,5 miliardy korun. Analytici přitom očekávali 1,16 miliardy dolarů. Firma uvedla, že sníží náklady včetně těch na zaměstnance a výrobu. Vedle toho ale některá americká média s odvoláním na důvěrné informace společnosti uvedla, že Peloton výrobu pozastaví úplně. 

„Úniky důvěrných informací vedly k masové záplavě spekulativních článků v médiích, nicméně informace, které média získala, jsou neúplné, vytržené z kontextu a neodrážejí strategii Pelotonu,“ uvedl generální ředitel společnosti John Foley. Informuje o tom zpravodajský web Bloomberg.

Na podniku se nyní podepisují již rozvolněná protikoronavirová opatření a znovuotevření fitness center. Během lockdownu museli lidé trávit čas doma, kde si často stavěli domácí posilovny. Pelotonu se v té době výrazně dařilo a poptávka převyšovala nabídku. Firma tak utratila miliony dolarů na vybudování široké nabídky produktů, aby uspokojila masivní poptávku během pandemie. Byl to takzvaný miláček Wall Street ve chvíli, kdy byli zákazníci „uvězněni“ doma. Situace se ale změnila spolu se znovuotevřením posiloven.

„V minulosti jsme říkali, že propouštění bude až posledním krokem. Nyní však musíme přehodnotit strategii a velikost týmu, a to s maximálním taktem. Stále ale zvažujeme nejrůznější možnosti,“ uvedl Foley. Ten chce v souvislosti s únikem důvěrných informací provést příslušné právní kroky. 

Společnost ve čtvrtek ve své předčasné zprávě neposkytla aktualizované výhledy pro letošní fiskální rok. Podle vyjádření z předchozího čtvrtletí ale očekává, že během fiskálního roku 2022, který skončí v červnu, utrží 4,4 až 4,8 miliardy dolarů. Tato čísla jsou nižší oproti dřívějším tržbám firmy ve výši 5,4 miliardy dolarů. 

Peloton sídlící v New Yorku se na trhu pohybuje deset let. Soustředí se převážně na výrobu rotopedů a nejrůznějších trenažérů, jako jsou běžecké pásy. Když Peloton loni v listopadu osekal odhad výsledků v roce 2022, jeho akcie utrpěly největší propad v historii.