Poslední naděje. Předseda správní rady Eddie Lampert chce převzít bankrotující Sears

maloobchodní řetězec Sears

maloobchodní řetězec Sears Zdroj: ČTK

Předseda správní rady americké maloobchodní společnosti Sears Holdings Eddie Lampert předložil nabídku na převzetí bankrotující firmy za 4,4 miliardy dolarů (99 miliard korun), která znamená její jedinou naději na přežití a záchranu desítek tisíc pracovních míst. Nabídku v pátek oznámil Lampertův hedgeový fond ESL Investments.

Sumou 1,3 miliardy dolarů se na ní podílejí také tři další finanční instituce. Ve hře je záchrana 425 obchodů Sears a Kmart, které musely být zavřeny, a práce pro 68 tisíc zaměstnanců společnosti.

Nabídku, kterou předložila Transform Holdco LLC přidružená k fondu ESL, nyní bude Sears zvažovat a jak uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje, stále existuje možnost, že ji odmítne. Případný prodej pak musí schválit soudce amerického konkurzního soudu. Zvážit musí názory ostatních zainteresovaných stran, včetně nezajištěných věřitelů, kteří tvrdí, že by mohli získat zpět větší část svých investic v případě, že provozovatel obchodního domu zanikne.

Společnost stará 125 let vyhlásila konkurs 15. října. Koupi celého podniku nabídl jen Lampertův fond ESL, další nabídky byly jen na jeho části.

Firma, jejíž kořeny sahají do roku 1886, začala jako zásilková společnost s objednávkami z katalogu. V době největšího rozkvětu prodávala vše od hraček až po automobilové součástky prostřednictvím objednávek poštou a byla také důležitým nájemníkem v každém velkém obchodním centru v USA. Neobstála však v konkurenci firem jako je Amazon či Walmart.

Lampert, který je prostřednictvím ESL největším akcionářem a věřitelem firmy Sears, v roce 2005 vytvořil Sears Holding spojením Sears s další maloobchodní firmou Kmart, která se předtím vymanila z režimu soudní ochrany před věřiteli. Slíbil tehdy vrátit Sears do doby největší slávy, kdy podnik vlastnil nejvyšší budovu na světě Sears Tower v Chicagu a další společnosti, včetně rozhlasové stanice a pojišťovny. Navzdory vysokým investicím se mu to ale nepodařilo.