Potravinářská inspekce: Chyby jsme letos našli ve třetině restaurací

Asijská restaurace (ilustrační foto)

Asijská restaurace (ilustrační foto) Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od začátku roku do poloviny října našla chyby ve třetině z více než 12 tisíc zkontrolovaných stravovacích zařízení. Zavřela 126 provozoven společného stravování. Na Žofínském fóru to řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica. Celkem letos SZPI zavřela 184 potravinářských zařízení.

SZPI kontroluje restaurace od letošního ledna, před tím to dělali hygienici. Ministerstvo zemědělství chce nyní na SZPI novelou zákona o potravinách převést další kompetence hygieniků. S tím však nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví.

Hygienici by podle novely chodili kontrolovat pouze školní kantýny, jídelny v nemocnicích, léčebnách a dalších zdravotnických zařízeních a u poskytovatelů sociálních služeb. Kontrola restaurací a stánků s občerstvením by byla celá v kompetenci SZPI.

Hygienici by ale stále měli na starosti bránění šíření infekčních onemocnění nebo jiných zdravotních rizik z potravin. Ministerstvo zemědělství by mělo podle důvodové zprávy novely, kterou ještě vláda neprojednala, dostávat mimo jiné na platy a zintenzivnění kontrol o 109 milionů korun více. Ty by mělo získat na úkor zdravotnictví.