Potvrzeno: Českou jedničku Exim Tours kupuje německá Rewe

ilustrační foto

ilustrační foto

Německý cestovatelský kolos Rewe Touristik koupil 51 procent akcií tuzemské jedničky na trhu cestovního ruchu Exim Holdingu. Ten v posledních měsících vytvořil podnikatel Ferid Nasr, když pod střechu holdingu převedl svou českou firmu Exim Tours a její sestry na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

„Je to důležitý krok naší expanzní strategie. Partnertsví s Exim Tours je pro nás bránou na nejvýznamnější rozvíjející se trhy ve východní Evropě,“ uvedl Norbert Fiebig, generální ředitel sekce cestovního ruchu v Rewe Group. Skupina už má na českém trhu značky Billa a Penny. Skupina Eximu měla loni tržby 220 milionů eur. Rewe Touristik měla loni obrat 4,5 miliardy eur. Česká Exim Tours loni měla tržby 3,4 miliardy korun, hrubý zisk činil 169 milionů.

Faibig dále uvedl, že se nejedná o převzetí, ale o partnerství s tím, že včechny značky a produkty Exim Tours budou zachovány. Na zaměstnance čeká podle nových manažerů mnohem více práce, ale i dalších možností profesního růstu.

„Jsem člověk, který se nikdy nespokojí se stávajícím stavem, který chce rozvíjet byznys dál a dál. Nehledal jsem ale finančního partnera,“ řekl Nasr. Podle něj strategické spojenectví s německým gigantem přinese mimo jiné skokové rozšíření nabídky cestovní kanceláře Exim Tous. Ještě před dvěma dny Nasr hovořil o tom, že upíše část akcií společnosti na pražské burze. Od toho záměru upustil.

Podle Fiebiga Nasr nadále zůstane šéfem představenstva a generálním ředitelem Eximu. Šéfem dozorčí rady se stane Sören Hartmann z Rewe Touristik. „Jednička v obchodě se spojuje s jedničkou v cestovním ruchu,“ poukázal Fienig na sítě supermarketů a diskontních obchodů Rewe. Nový Exim prý bude využívat zákaznické kontakty z obchodů k nabízení zájezdů. S uvedením české cestovky na německý trh Rewe podle Fiebig nepočítá.

Ferid NasrFerid Nasr | E15 Robert ZlatohlavekFerid Nasr

„Exim Tours je pro nás při vstupu na východoevropské trhy první volbou. V zemích, kde jsme silní, tedy v Tunisku, Egyptě a Turecku, má skvělou pozici i Exim. Společně toho dosáhneme ještě více,“ sdělil mluvčí oddělení zájezdů v Rewe Group Sören Hartmann. Rewe se netají tím, že chce své cestovatelské portfolio dál rozšiřovat. V České republice ale další cestovní kanceláře kupovat nebude a konkrétní sumu, kterou chtějí do expanze investovat, němečtí manažeři neprozradili. Stejně jako zatím tají i sumu, za kterou ovládli nadpoloviční podíl v Exim Tours.

Směr Východní Evropa a Středozemí

Velký růstový potenciál spatřuje Rewe Touristik na východoevropských trzích především u cest do západního Středozemí a do vzdálených destinací. „Východoevropské spotřebitele oslovíme nejlépe díky rozmanitým distribučním možnostem, přes cestovní kanceláře, maloobchod a internet. Jakožto jedna z největších skupin v cestovním ruchu můžeme společně dosáhnout velkých výhod při nákupu hotelových pokojů a poskytnout hostům výhodné a exkluzivní hotelové nabídky,“ zakončil Hartmann s tím, že skupina plánuje expandovat i v budoucnosti a v příštích letech by podle plánu měla dosáhnout růstu o 10 až 15 procent.

Rewe Touristik je podle Feibiga druhý největší koncern cestovního ruchu v Německu. Rewe Group, jehož je Rewe Touristik součástí, dosáhl v roce 2011 obratu přes 58 miliard eur. Rewe v tuzemsku od roku 2008 provozuje cestovní kancelář ITS Billa Travel. Ta má v ČR roční obrat v desítkách milionů korun. Rewe má v Česku i sít prodejen Billa a Penny Market.