Povinné ručení by mělo od příštího roku zdražit až o 20 procent

dopravní nehoda (ilustrační foto)

dopravní nehoda (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

Zatímco v posledních letech ceny povinného ručení klesaly, od příštího roku nás čeká zdražení. Kvůli změnám v občanském zákoníku můžou pojistky podražit až o 15 procent. Důvodů je ale víc. Pojišťovnám se zvedají náklady o tři miliardy korun. Od září totiž platí hasičům výjezdy.

Ještě v první polovině letošního roku se průměrná cena povinného ručení pohybovala okolo 2800 korun. Od ledna si ale lidé připlatí zhruba o čtyři stovky víc. Pojišťovny zdražují kvůli povinným odvodům do Fondu zábran škod ve výši tří procent. Peníze jsou určené hasičům. Navíc už od září jim platí víc i za jejich zásahy u nehod. Za každou hodinu 5600 korun. Dřív si přitom mohli účtovat jen likvidační práce.

Druhým důvodem pro zdražení je změna občanského zákoníku a vyplácení škod u vážných nehod. „Pokud dojde při dopravní nehodě k úmrtí, tak v podstatě náhradu škody hradí pojišťovna. A hradí ji pozůstalým ve výši, která je určena zákonem, konkrétně občanským zákoníkem,“ řekl právník Jan Černý Radiožurnálu.

Současný zákoník stanovuje poměrně nízké částky, jak uvedl Lukáš Fládr z Pomoci poškozeným. Stávající zákoník uvádí limity pro odškodnění pozůstalých ve výši 80 až 240 tisíc. Nicméně nový občanský zákoník tuto hranici ruší, uvádí Fládr.

Tím tedy dochází od nového roku k navýšení vyplácených škod. Náklady pojišťoven tak vzrostou o tři miliardy. A pojišťovny to logicky promítnou do svých cen.

Kdy je povinné ručení nepovinné