Pracovní oděv je nutností. 4 tipy, jak vybrat ten správný

Zdroj: ČTK

Během práce se vystavujeme riziku úrazu. Pravděpodobnost, že se nám to stane a případné dopady nešťastné náhody však můžeme výrazně snížit nošením správného pracovního oděvu.

V mnoha případech jde dokonce o povinnost spadající do pravidel bezpečnosti práce na pracovišti. A jak vybrat vhodné oblečení na práci? V článku najdete 4 praktické tipy.

U rizikových prací je pracovní oděv nutností

Nošení pracovního oděvu je přímo nutností u rizikových prací s nástroji, chemikáliemi a v nepříznivých podmínkách. Každé takové oblečení musí splňovat určité normy. Je tedy jasné, že řádné pracovní oděvy musí být vyrobeny za tímto účelem. O nákup se v některých případech starají firmy, jindy jde o pořizování oblečení na domácí práce. V každém případě je vhodné zvolit takový oděv, který splňuje náročné požadavky na komfortní a bezpečné nošení.

Pouze kvalitní provedení a materiály

Klíčovým parametrem jsou použité materiály a kvalita celkového zpracování. Naprostou klasikou jsou například montérky vyrobené z látky s vysokým podílem bavlny. Ty oceníte pro práci na zahradě, v dílně a podobně. Jindy se naopak hodí nepromokavý ochranný oděv či plášť. Důležitá je také kvalitní a pevná pracovní obuv, která pomáhá udržovat stabilitu a jistotu během práce. V mnoha případech je potřeba myslet i na ochranu rukou, k čemuž poslouží speciální pracovní rukavice.

Zvolte vhodnou velikost

Stejně jako u výběru každého jiného oblečení i v tomto případě platí, že je nutné vybrat správnou velikost. Jedině tehdy jsou zachovány všechny vlastnosti oděvu. Nošení je pohodlné, komfortní a nebrání vám v pohybu při práci. Výběr správné velikosti si vždy raději ověřte v dostupné tabulce velikostí, kde jsou uvedeny rozměry.

Vybírejte ze širokého sortimentu na internetu

Velkou výhodou je fakt, že široký sortiment pracovních oděvů naleznete na internetu. Kompletní nabídku oděvů a ochranných pomůcek od značek Červa, CXS, Panda, 3M a dalších najdete na e-shopu www.rucedozadu.cz. Oblečení je možné opatřit i potiskem či výšivkou s logem firmy.