Praha přepojuje datovou síť k novému dodavateli, ušetří miliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Hlavní město začalo přepojovat jednotlivé linky datových sítí, na kterých fungují například webové stránky magistrátu a městských částí, k novému provozovateli. Za službu od listopadu zaplatí o tři miliony korun méně než dosud.

Město musí přepojit ještě 17 linek z celkových 41. „Přepojení původního dodavatele je jednoduché, nedochází k demontáži a montáži nových zařízení,“ uvádí dokument, který projednal magistrátní výbor pro informatiku a evropské fondy.

Nového dodavatele muselo město najít kvůli končící smlouvě se současným dodavatelem. Smlouva skončí 31. října. „Smlouva je platná do konce října 2013 a hlavní město Praha podle ní platí měsíčně zhruba čtyři miliony korun. Podle nové smlouvy bude hlavní město Praha platit za provoz Metropolitní datové sítě méně než třetinu,“ píše se v materiálu.

Podle ředitele odboru informatiky Jana Tesky musí ještě magistrát dokončit jednání s původním dodavatelem, firmou T Systems. Ta se podle jeho slov snaží, aby kontrakt s městem byl delší než do konce října.

Praha má v současné chvíli celkem 45 linek v datové síti. Napojeny na síť jsou jak jednotlivé radnice, tak například i městská policie nebo útulek pro opuštěná zvířata v Praze 8.