Pražská CK Marine Tour je v konkurzu, dluží přes 42 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Městský soud v Praze poslal cestovní kancelář Marine Tour do konkurzu. Největší a zároveň nejpodivnější bankrot v cestovním ruchu za poslední roky se tak posunul do klíčové fáze. Pražská cestovka, která loni změnila majitele pouhý den před svým bankrotem, eviduje víc než tisícovku věřitelů a dluhy přes 42 milionů korun.

Podle serveru Krachycestovek.cz se Marine Tour ocitla v konkurzu již na počátku února. V té době uplynulo od jejího bankrotu víc než sedm měsíců. Nový jednatel cestovky Radomír Huscher totiž nedokázal loni v září napoprvé správně podat insolvenční návrh a soud jej zamítl. Huscher tak uspěl až s druhým návrhem.

Věřitelé nyní mohou do začátku dubna přihlásit své pohledávky. Přezkumné jednání k přihlášeným pohledávkám pražský městský soud nařídil na 28. dubna, po něm se pak uskuteční schůze věřitelů. Podle insolvenčního návrhu Marine Tour eviduje 1159 věřitelů, vůči kterým má závazky v celkové výši 42.8 milionu korun. Majetek společnosti včetně pohledávek pak činí něco málo přes tři miliony.

Krach Marine Tour z konce loňského června poškodil téměř čtyři a půl tisíce klientů, což z něj učinilo největší úpadek v cestovním ruchu za poslední roky. Podnikatelka Stanislava Aknar, která Marine Tour založila v roce 2007, navíc cestovku těsně před jejím pádem prodala 56letému Zbyňkovi Šestákovi z jihočeské obce Dražice, jednatelem se stal zmíněný 51letý Radomír Huscher z Hazlova na Chebsku.

Podle serveru Krachycestovek.cz se však při vyřizování úpadku s asistenční službou angažoval podnikatel tureckého původu Devrim Aknar, manžel Stanislavy Aknar. „D. Aknar má přitom ve své profesní historii účet za tři zkrachované cestovní kanceláře s dluhy ve výši 36 milionů korun a zhruba tisícovkou poškozených klientů,“ upozornil portál.

Jednatel Huscher bankrot oficiálně zdůvodnil problémy s tureckými partnery. Tyto potíže musely být skutečně fatální, protože podle zveřejněných účetních uzávěrek se cestovka pohybovala v černých číslech. V roce 2013 jí sice klesly tržby na 185 milionů korun z 222 milionů o rok dříve, vykázala ale téměř dvoumilionový čistý zisk a v roce 2012 vydělala skoro 2,5 milionu.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež dokonce v souvislosti s úpadkem Marine Tour hovořil o možném řízeném krachu. „Ty indicie toho, že přestali komunikovat se svými obchodními partnery nebo že pár dnů před krachem vymění majitele, … tak to jsou věci, které na mě jako na člověka, který v tom působí 25 let, působí trochu podezřele,“ řekl Papež loni v červnu agentuře ČTK.