Exšéfka zkrachovalé Marine Tour přesunula byznys na Slovensko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Úpadek pražské cestovní kanceláře Marine Tour patří mezi největší bankroty v branži za poslední roky. Navíc jej provází podivné okolnosti, experti hovoří dokonce o možnosti řízeného krachu. V této souvislosti je zajímavé, že bývalá majitelka Marine Tour Stanislava Aknar pokračuje v podnikání na Slovensku, kde rozjela novou cestovku Fly2Go.

Informaci o přesunu Aknar k východním sousedům přinesl portál Krachycestovek.cz a lze ji také ověřit ve slovenském obchodním rejstříku. Podle něj Stanislava Aknar založila Fly2Go na počátku loňského října se základním jměním pět tisíc eur. Letos tak zahájila první sezonu.

Cestovka má podle dokumentů vyvěšených na svém webu uzavřenou pojistku proti úpadku u rakouské pojišťovny Europäische Reiseversicherung, a to na částku 25 tisíc eur, tedy zhruba 675 tisíc korun. Pro srovnání, Marine Tour má pojištění ve výši téměř 45 milionů.

Horké tipy na turecké riviéře

Fly2Go prodává zájezdy do Turecka, některé z nich aktuálně nabízí pod rubrikou Hot Tip se slevou až 72 procent. „Cestovní kancelář se prezentuje tím, že má nejširší nabídku hotelů na turecké riviéře a samozřejmě nabízí stejné hotely jako Marine Tour a stejně tak i zájezdy do no name hotelů, což bylo např. na diskusích na webu Orbion.cz častým důvodem ke stížnostem,“ napsaly Krachy cestovek.

Marine Tour oznámila úpadek v pátek, přitom Stanislava Aknar firmu prodala o pouhý den dříve. V zahraničí, hlavně v Turecku a Řecku, nechala přes sedm stovek klientů, jejichž repatriaci zajišťuje pojišťovna Generali. Dalších 3750 zákazníků už neodjede na zaplacené zájezdy, peníze jim bude vracet opět pojišťovna.

Manžel bankrotář

Podle serveru Krachycestovek.cz se při vyřizování úpadku s asistenční službou angažuje podnikatel tureckého původu Devrim Aknar, manžel dnes už bývalé majitelky a jednatelky cestovky. „D. Aknar má přitom ve své profesní historii účet za tři zkrachované cestovní kanceláře s dluhy ve výši 36 milionů korun a zhruba tisícovkou poškozených klientů,“ upozornil portál.

Mediální zástupkyně CK Simona Kopová odmítla zprávy o zapojení manžela na dotaz E15.cz komentovat, protože podle svých slov zastupuje nového jednatele Radomíra Huschera a o angažmá Devrima Aknara nic neví.

Řízený krach?

Huscher bankrot Marine Tour zdůvodnil problémy s tureckými partnery. „Do ekonomických potíží se cestovní kancelář dostala především kvůli novým platebním podmínkám ze strany agentury v Turecku,“ upřesnil novopečený jednatel.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže by ale mohlo jít o řízený krach. „Ty indicie toho, že přestali komunikovat se svými obchodními partnery nebo že pár dnů před krachem vymění majitele, ale ne v tom pozitivním smyslu, že by firmu převzal investor, který ji bude dál provozovat a vylepší cash flow. Ale, že ji převezme někdo (..) a dovede ji ke krachu, tak to jsou věci, které na mě jako na člověka, který v tom působí 25 let, působí trochu podezřele,“ řekl Papež agentuře ČTK.

Marine Tour podle účetní uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku vykázala předloni tržby 185 milionů korun a čistý zisk bezmála dva miliony, přičemž o rok dříve vydělala téměř 2,5 milionu. Její úpadek patří k největším za poslední roky. Naposledy takto velká cestovka zkrachovala v roce 2012, šlo o plzeňskou World Travel, která měla v zahraničí přes 500 klientů. Letos jde o třetí bankrot cestovní kanceláře.