Pražský hotel Jurys Inn je na prodej, zájem mají i Češi

Čtyřhvězdičkový hotel Jurys Inn na pražské Florenci, který byl otevřený v roce 2009, je na prodej. Současný majitel prodejní cenu nezveřejnil. O připravované transakci informovala společnost Cushman & Wakefield Česká republika & Slovensko, která prodej zajišťuje.

„Cenu na přání majitele nebudeme zveřejňovat. Už ale máme několik zájemců. Jde o investory z Česka i ze zahraničí,“ poznamenala PR manažerka společnosti Jitka Kvartková.

Pražský hotel byl v roce 2009 prvním, který irský řetězec Jurys Inn otevřel mimo Irsko a Velkou Británii. Hotelový řetězec do něj investoval zhruba 670 milionů korun. Čtyřhvězdičkové ubytovací zařízení na Florenci nabízí 214 pokojů, dvě konferenční místnosti, restauraci, lobby bar, posilovnu a 44 podzemních hlídaných parkovacích stání.

Prodej velkých hotelů v Praze není v posledních letech neobvyklý, majitele na začátku roku změnil i pětihvězdičkový Hotel Praha v Dejvicích. „Nyní tak jde už o několikátý větší hotel, který se za poslední dobu podařilo prodat. Pokud chce dnes investor koupit hotel, má velký výběr. Řada jednání ale krachuje kvůli tomu, že obě strany nenajdou cenový kompromis,“ prohlásil Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners a dodal, že u většiny transakcí, které se dnes uskutečňují, má buď kupující k dané nemovitosti určitý, například historický vztah, nebo se podařilo dojednat velmi příznivou cenu.

Trh je předimenzovaný

Situace na trhu je podle Novotného už několik let stejná. Majitelé se zbavují hlavně těch hotelů, které postavili těsně před vypuknutím ekonomické krize, kdy hotelový byznys dosahoval vrcholu. Pak se však výrazně propadl, což společně s předimenzováním trhu hlavně v Praze a propadem návštěvnosti vedlo k tomu, že většina hoteliérů se začala potýkat s výraznými ekonomickými problémy. Jejich dozvuky řeší majitelé dosud, proto se dá očekávat, že do prodeje půjdou ještě další velké hotely.

„Řada hotelů je na prodej, ale zájemci o koupi se hledají velmi obtížně, a pokud se najdou, vedou se složitá jednání o ceně. Banky navíc většinou nechtějí tyto transakce financovat a považují je za rizikové,“ poznamenal Novotný.

V Praze bylo na začátku roku podle analýzy společnosti Jones Lang LaSalle celkem 341 hotelů s 26 400 hotelovými lůžky. Více než 50 procent všech ubytovacích kapacit se nachází ve vyšším segmentu čtyř- a pětihvězdičkových hotelů. Studie PricewaterhouseCoopers European Cities Hotel Forecast 2013 dokonce uvádí, že je v českém hlavním městě 470 hotelů, které nabízejí víc než 33 tisíc pokojů.