Příručka radí Pařížanům, jak se chovat k turistům

turisté v Paříži, ilustrační foto

turisté v Paříži, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Paříž, proslulá arogancí svých obyvatel téměř stejně jako architektonickými skvosty, se rozhodla vylepšit svou image. Navnadit další turisty k návštěvě má městu pomoci šestistránková příručka Mluvíte turisticky?, která poskytovatelům služeb radí, jak se chovat k přijíždějícím z různých zemí.

S třiceti tisíci výtisky manuálu přišli místní zástupci turistického ruchu. Podle nich si totiž pařížští číšníci, taxikáři a obchodníci vysloužili pověst nerudných, nezdvořilých, neúslužných lidí, neschopných promluvit jiným jazykem než francouzštinou. Příručka je má naučit, jak pozdravit v osmi jazycích včetně němčiny a portugalštiny. Upozorňuje také na různá specifika.

„Britové jsou rádi oslovováni svým křestním jménem,“ dozví se například čtenář příručky. Návod pamatuje také na Číňany, nejrychleji rostoucí skupinu návštěvníků. „Horlivé nakupující“ prý plně uspokojí úsměv a „nazdar“ v jejich rodném jazyce.

Francie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí světa, do Paříže loni zavítalo rekordních 29 milionů turistů, hlavně Američanů a Britů. Z odvětví však přesto v poslední době zaznívá varování před vzrůstající konkurencí jiných měst, například Londýna.