Prodej farmaceutické Zentivy na obzoru: Francouzi jednají s americkou investiční firmou Advent

Zentiva

Zentiva Zdroj: profimedia.cz

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi zahájila exkluzivní jednání o prodeji své evropské divize generických léků Zentiva za 1,9 miliardy eur (48 miliard korun) se soukromou investiční firmou sídlící v USA Advent International. Oznámily to obě společnosti. Prodej by podle Sanofi měl být hotov do konce letošního roku.

Plánovaný prodej Zentivy začal v říjnu, když Sanofi strávila více než rok vyčleňováním divize do samostatné společnosti, která by mohla být prodána buď některému z konkurentů nebo investičnímu fondu, napsala agentura Reuters.

"Po komplexním přezkoumání strategických možností pro naši generickou divizi v Evropě jsme zjistili, že převedení této firmy na Advent je nejlepší možností, jak zajistit její dlouhodobý úspěch," uvedl v prohlášení generální ředitel Sanofi Olivier Brandicourt. Generické léky jsou kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Advent plánuje investovat do Zentivy a vytvořit z ní nového, nezávislého evropského lídra v oblasti generických léků. Prodej evropských generických léků je součástí strategie Sanofi, jejímž cílem je zreorganizovat a zjednodušit společnost. Sanofi nepovažuje generické léky za svoji hlavní aktivitu.

Advent International patří mezi největší soukromé investiční fondy. Společnost vznikla v roce 1984 a v současnosti má ve správě majetek za 35 miliard eur. Firma se soustředí na pět hlavních sektorů - obchodní a finanční služby, zdravotní péče, průmysl, maloobchod, spotřebitelé a volný čas a technologie, média a telekomunikace.

Zentiva má sídlo v Praze, působí na více než 50 trzích a má silné postavení ve východní Evropě, zvláště v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Výrobní závody má v Praze a v Bukurešti a ročně vyrobí a distribuuje více než 350 milionů balení leků. V roce 2016 firmě stoupl čistý zisk o 6,4 procenta na 211,4 milionu korun. Výnosy stagnovaly na 5,2 miliardy korun.