Prodejce aut Volvo, pražský Auto Hase, krachuje

Auto Hase

Auto Hase Zdroj: Auto Hase

Pražská společnost Auto Hase, která působí na českém trhu od roku 1992 a prodala za tu dobu dva tisíce nových vozů Volvo a přes tisíc kusů ojetých aut, zkrachovala. Firma, která byla jedním z velkých autorizovaných dealerů a servisů automobilů Volvo v Česku, je od dnešního rána v insolvenci. Návrh na zahájení insolvence přitom podala firma sama na sebe. Deník E15 to zjistil z insolvenčního rejstříku. Jako první o konci Auto Hase informoval internetový deník Autofox.

Důvodem jsou potíže se splácením bankovních úvěrů ve výši desítek milionů korun, které si společnost v uplynulých letech vzala na provoz firmy a také výstavbu autosalonu v obci Ořech nedaleko Prahy. Firma, která ještě v roce 2008 dosáhla obratu 550 milionů korun, chtěla letos v lednu situaci vyřešit odprodejem svých nemovitostí. Prodej byl ale zablokován předběžným opatřením, které si vyžádali údajní věřitelé firmy.

Firma má sice podle svých slov vlastní aktiva včetně pohledávek ve výši 98 milionů a nemovitostí za odhadem 130 milionů korun, nemá ale žádnou finanční hotovost na hrazení svých závazků. „V důsledku výše uvedených skutečností nezbývá společnosti Auto Hase než řešit svoji situaci tímto návrhem, a to z důvodu své platební neschopnosti,“ uvedla firma v návrhu na zahájení insolvenčního řízení, kterému dnes soud vyhověl.

V objektu Za Mototechnou v Praze 5 – Stodůlkách, kam se firma přesunula v létě 2010 z původního autosalónu v Ořechu, ukončila již předminulý týden vydávání zboží ze skladu náhradních dílů s ujištěním, že ho znovu otevře po 15. březnu. Počínaje dneškem jsou brány areálu zavřené, včetně upozornění, že provoz byl ukončen.

Výstavba autosalónu ve Stodůlkách trvala tři měsíce. Celý komplex se sestává z prodejního showroomu o velikosti 1111 m2 s možností vystavit osm vozů a servisu zahrnující 14 stání. Servis disponuje 10 heverovými stanovišti, pneuservisem, lakýrnickou a klempířskou dílnou, geometrií, zkušebnou brzd a tlumičů, dvěma diagnostickými stanovišti, myčkou pro ruční mytí vozů a velkokapacitním skladem.