Produkce Olomouckých tvarůžků by se měla ztrojnásobit, plánuje výrobce

Výrobna tvarůžků v Lošticích

Výrobna tvarůžků v Lošticích Zdroj: Libor Teichmann, Mlada fronta

Společnost A.W., která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků, plánuje v Lošticích na Šumpersku díky stavbě nového závodu až ztrojnásobit produkci tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma.

Loštická radnice už dokončuje změnu územního plánu, díky které společnost A.W. bude mít k dispozici pozemky pro stavbu nového závodu.

Vedení A.W. chce v Lošticích postavit novou provozovnu, jelikož v historické výrobně v centru města už nelze rozšiřovat produkci tvarůžků. Závod, jehož stavba je podle Hlaváčka plánována v horizontu tří až pěti let, má zabrat plochu přibližně pěti hektarů. „Naše stávající výrobní kapacita činí zhruba dva tisíce tun tvarůžků a nový provoz je dimenzován až na 3,55 tisíce tun,“ uvedl. Hodnotu investice nezveřejnil.

Firma A.W. si v chystané průmyslové zóně hodlá ponechat v záloze volnou plochu, na které by v případě rostoucí poptávky mohla postavit ještě jednu výrobní halu. Poté by se výrobní kapacita zvýšila až přibližně na sedm tisíc tun, jaká ale bude skutečná produkce, to ukáže až trh, podotkl Hlaváček.

Radnice v Lošticích se kvůli investici A.W. rozhodla přemístit plánovanou průmyslovou zónu, aby ve městě udržela výrobu tvarůžků. Společnosti A.W. se totiž loni nepodařilo v původně chystané průmyslové zóně na kraji Loštic odkoupit důležitou parcelu na pozemku pro stavbu nového závodu. Majitelé A.W. poté nevyloučili možnost, že výrobu tvarůžků po 137 letech přestěhují do Olomouce.

Podle starosty Loštic Ctirada Lolka město už zahájilo schvalovací proces nového územního plánu, který počítá s přemístěním průmyslové zóny na opačný konec města. „Definitivně by měl být odsouhlasený na začátku února příštího roku,“ uvedl Lolek. Většina pozemků v chystané průmyslové zóně patří městu. S majiteli pozemků, které tvoří menší část průmyslového areálu, se radnice předběžně dohodla na jejich prodeji.

Loštice díky tvarůžkům navštěvují tisíce lidí ročně

Zachování výroby tvarůžků je pro Loštice důležité. Město s třemi tisíci obyvateli, které se pyšní titulem „metropole tvarůžků“, díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu. Místní muzeum tvarůžků v roce 2011 navštívilo přes 13 tisíc lidí.

V roce 2011 společnost A.W. zvýšila prodej tvarůžků ze 1791 tun v roce 2010 na 1958 tun. Značnou část produkce firma vyvezla do Polska, Maďarska a na Slovensko. Na začátku loňského roku ale prodejní statistiky A.W. kvůli hospodářské krizi zaznamenaly pětiprocentní pokles. Údaje za celý rok 2012 firma zatím nezveřejnila.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří dnes žijí v Německu a Rakousku.