Promopro zajistí tlumočení na jaderném fóru v Bratislavě

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb.

Společnost PROMOPRO spol. s r.o. zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí (MF) ale není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb. Zdroj: CT

Tlumočení na červnovém Evropském jaderném fóru (ENEF) v Bratislavě zajistí česká firma Promopro. Společnost, jejíž jméno je stále známé především kvůli kauzám problematických zakázek z doby českého předsednictví EU v roce 2009, dodá technické zařízení pro simultánní tlumočení, ale i anglicky mluvící obsluhu, další potřebnou techniku i vybavení prostor pro novináře.

„Šlo o běžný tendr Evropské komise, podle standardních bruselských pravidel. Odevzdali jsme vše, co bylo třeba, splnili všechna technická a administrativní kritéria a po porovnání cenových nabídek zvítězili,“ sdělil dnes ČTK obchodní ředitel společnosti Karel Knetl. Na vítězství Promopra v tendru pro ENEF upozornil na svém webu bruselský konzultant Tomáš Hořejší.

Zakázka má podle Knechtla hodnotu přibližně 17 tisíc eur (asi 500 tisíc korun). Tendr vypsalo generální ředitelství pro energetiku Evropské komise. Firma Promopro má od loňského listopadu nového majitele, společnost AV Media.

Evropské jaderné fórum (ENEF) se letos uskuteční 16. a 17. června v bratislavském Hotelu Bôrik. Fórum vzniklo v roce 2007, první se konalo v Bratislavě. V jeho pořádání se slovenská metropole střídá s Prahou. Letos by se měli účastnit mimo jiné premiéři obou zemí, tedy Bohuslav Sobotka a Robert Fico a také eurokomisař Günther Oettinger.

Byznys v Bruselu

Minulý týden se Knechtl navíc dozvěděl, že byla přijata také nabídka firmy na spolupráci při italském předsednictví EU ve druhé polovině letošního roku. „Naše tlumočnické technologie budou využity v rámci oficiálních unijních jednání. Promopro se tak stane dodavatelem tlumočení pro italskou společnost, která tendr na předsednictví v Itálii vyhrála,“ vysvětlil.

Promopro se do povědomí veřejnosti ale zapsalo především v souvislosti s předraženými zakázkami okolo českého předsednictví EU v roce 2009. Kauza se dostane před soud v listopadu, obvinění čelí 12 lidí.

Stát od firmy žádá 388 milionů

Poškozený, kterým je úřad vlády, hodlá žádat náhradu škody ve výši přes 388 milionů korun. Firma tehdy zakázku, za kterou původně dostala zaplaceno přes půl miliardy korun, získala bez výběrového řízení.

Nynější obchodní ředitel společnosti ale zdůrazňuje, že Promopro má od listopadu nového vlastníka i vedení, kteří však dál plně využívají dlouholetých technických zkušeností zaměstnanců firmy. „Průměrná doba zaměstnání šéftechnika ve společnosti Promopro je 13 let, což přináší obrovské zkušenosti a erudovanost technického týmu. Pokud by Promopro zaniklo, bylo by to plýtvání lidským potenciálem a bylo by opravdu škoda o tuto konkurenční výhodu a to jak na českém, tak i zahraničním trhu, přijít,“ dodal Knetl.