Provozovatel Makra se rozdělí na dvě samostatné skupiny, má svolení od úřadů

Makro

Makro Zdroj: Archiv CNC

Německý soud dal zelenou rozdělení maloobchodní společnosti Metro na dvě samostatné skupiny, z nichž jedna bude zahrnovat potravinářské a velkoobchodní aktivity a druhá obchody se spotřební elektronikou Media-Saturn. Od čtvrtka se začne na burze obchodovat s akciemi obou nových společností. Metro provozuje v České republice velkoobchody Makro.

Akcionáři dali souhlas k rozdělení firmy již v únoru. Zakladatel řetězce Media-Saturn Erich Kellerhals a někteří další akcionáři však rozdělení právně napadli. Obvodní soud v Düsseldorfu dnes zanesl rozdělení firmy do obchodního rejstříku, což znamená, že rozdělení vstoupilo v platnost a očekávaná žaloba nemůže plány zastavit.

Ve čtvrtek budou na akciovém trhu zaevidovány akcie firmy Metro Wholesale & Food Specialist AG a poprvé se začne samostatně obchodovat s akciemi divize spotřební elektroniky, která bude přejmenována na Ceconomy.

Metro doufá, že rozdělení pomůže společnostem uskutečnit více akvizic a zlepší hodnotu akcií. V současnosti se akcie Metra obchodují se slevou ve srovnání s dalšími velkoobchodními firmami jako Sysco či britská Booker.

Metro je čtvrtou největší maloobchodní firmou v Evropě a divize spotřební elektroniky je evropskou jedničkou. V květnu divize oznámila ztrátu kvůli vysokým investicím před rozdělením.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.