Průzkum: Češi platí za on-line nákupy včas

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: (CC BY 2.0) Intel Free Press via Wikimedia

Čeští spotřebitelé mají v porovnání s obyvateli ostatních zemí Evropské unie velice dobrou platební morálku – téměř 84 procent závazků vůči obchodníkům platí včas. Vyplývá to z celoevropského průzkumu inkasní společnosti EOS KSI o platební morálce v segmentu e-commerce.

Průměr zemí západní Evropy činil necelých 80 procent včas zaplacených pohledávek, obyvatelé z východní Evropy pak podle průzkumu platí včas pouze 77 procent svých závazků.

„Platební morálka Čechů je důsledkem kombinace striktních platebních podmínek jako například úhrada předem nebo při dodání, medializace dluhové problematiky a poskytnutí přiměřených lhůt pro úhradu faktur,“ vysvětluje ředitel EOS KSI v Česku Vladimír Vachel. Podle něj je důvodem i relativně nízká míra nezaměstnanosti a s tím související malé množství lidí žijících pod hranicí chudoby.

Platební návyky spotřebitelůPlatební návyky spotřebitelů

Podíl nedobytných pohledávek za českými spotřebiteli se pohybuje na hranici jednoho procenta, což je zdaleka nejlepší výsledek ze všech porovnávaných zemí. Například v Německu musí tamní obchodníci odepisovat průměrně 3,1 procenta svých pohledávek.

V porovnání s ostatními státy pak může hrát i roli zapojení externích partnerů do inkasního procesu i celková výše zadluženosti obyvatelstva. Nejčastějšími důvody, proč Češi pozdě platí své závazky, jsou ekonomická situace, předlužení, záměrné neplacení či zapomnětlivost. Úmyslně své závazky neplatí třetina dlužníků. „Kromě obvyklých důvodů je k tomu vede i víra, že věřitel od vymáhání zejména nízkých pohledávek ustoupí z důvodu dlouhých soudních řízení v ČR,“ uzavřel Vachel.

Vladimír Vachel: Platba na fakturu patří v Německu k tradicím

Václav VachelVáclav Vachel | Martin Pinkas, Euro

E15: Čím to je, že Německo má nejvíce pozdě zaplacených zákaznických pohledávek?

Platba na fakturu je tradičně nejoblíbenější forma úhrady v Německu. To Německo odlišuje od mnoha zemí v Evropě. Právě tato forma úhrady je důvodem vyšší míry pozdě zaplacených faktur. Je nutno podotknout, že procentuální vyjádření odpisu pohledávek patří mezi ty nižší, tedy že zákazníci mohou hradit později, ale nakonec většina z nich svůj závazek uhradí.

E15: V některých zemích je nastavena delší splatnost pohledávek (Španělsko), jinde kratší (Rumunsko), kde může jít o opačnou strategii, jak dlužníky k platbě přimět. Jaký způsob funguje v Česku lépe?

Z našich dat vyplývá snaha věřitele poskytovat splatnost vytvářející přiměřený prostor pro úhradu – tedy zhruba 14 dní, kdy vystavený doklad řádně doputuje k příjemci a je přiměřená lhůta na provedení úhrady.

E15: Proč právě Bulharsko či Rumunsko patří k těm nejlepším v platební morálce?

V letech 2009 až 2011 tam došlo ke zpřísnění poskytování půjček a byly zpřísněny i podmínky pro získání úhrad na fakturu. Hlavní důvod je ale v poskytované formě úhrady. V obou zemích je velké množství plateb realizováno hotově při dodání a splatnosti faktur se poskytují zejména v těch službách, které nelze s hotovostní úhradou spojit – například v telekomunikacích a dodávce energií.