Průzkum: Platební morálka českých firem se letos zlepšila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

České firmy proplácejí své pohledávky dříve. Zatímco v prvním pololetí loňského roku činila doba splatnosti faktur financovaných factoringem 74,1 dne, letos dodavatelé obdrželi peníze o dva dny dříve. Vyplývá to z údajů společnosti Bibby Financial Services, která se věnuje provoznímu financování firem. Problémem však zůstává dlouhá předjednaná doba inkasa, dodala firma.

Například v červnu odběratelé platili své pohledávky téměř včas, doba po splatnosti činila v průměru 1,21 dne. „Jde o pozitivní trend, ve kterém se odráží oživení ekonomiky,“ uvedl generální ředitel Bibby Financial Services a předseda Asociace factoringových společností Michal Gabriel.

Platební morálka českých firem je tak aktuálně lepší než v zahraničí. Při vývozu zboží a služeb za hranice musejí exportéři počítat s tím, že peníze v zahraničí získají v průměru až deset dní po lhůtě splatnosti.

Řada podnikatelů přistoupí na delší dobu inkasa, jen aby zakázku získala

Problémem v Česku však zůstává předjednaná doba inkasa. Ta byla v prvním pololetí 54,63 dne, standardní praxí tak zůstává dvouměsíční termín splatnosti. „Řada podnikatelů přistoupí na delší dobu inkasa, jen aby zakázku získala. Což může s sebou přinášet rizika v podobě ohrožení toku hotovosti, pokud firma nemá zajištěn dostatečný objem provozního financování,“ upozornil Gabriel.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek před dobou jejich splatnosti. Firmy se tímto způsobem dostanou dříve ke svým penězům.