Půl miliardy za čtyři roky. České dráhy vypsaly tendr na catering ve vlacích

Interiér jídelního vozu ve vlaku Českých drah pendolino

Interiér jídelního vozu ve vlaku Českých drah pendolino Zdroj: ČTK/Vostárek Josef

České dráhy shánějí provozovatele svých restauračních a bistro vozů. Vypsaly k tomu zakázku na čtyřleté služby za více než půl miliardy korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek, na tendr upozornil server zdopravy.cz. Služby spojené s jídlem a nápoji zatím pro ČD dlouhodobě zajišťuje firma JLV.

České dráhy provozují čtyři desítky restauračních a bistro vozů, speciální oddíly či vozy jsou pak dále také součástí vlaků pendolino nebo railjet. Cateringové služby nabízejí na vybraných dálkových linkách.

Celková hodnota vyhlášené zakázky na zajištění cateringových služeb činí 510 milionů korun. Dráhy počítají se čtyřletým provozem, který by případně mohl být prodloužený o další dva roky.

Provozovatel bude mít na starosti zejména personální zajištění chodu restauračních a bistro vozů a servis v nich. Jde především o přípravu a podávání různých pokrmů a nápojů z menu, součástí by měly být i některé bonusové služby. Provozovatel by měl nést i rizika spojená s tržbami.

České dráhy loni kvůli pandemii přepravily 117,7 milionu cestujících, meziročně o 64 milionů méně. Krize oslabila dálkovou i regionální dopravu. Dráhy kvůli tomu loni ztratily na tržbách více než čtyři miliardy korun. I přes ztráty však pokračují v investicích do vozového parku.

Na začátku tohoto týdne uzavřely ČD kontrakt na dodávku dvaceti nových dálkových vlaků za 12,5 miliardy korun od konsorcia Siemens Mobility a Škoda Transportation. V únoru pak dráhy objednaly také 33 vlaků pro regionální dopravu.