Řetězci Ahold klesl zisk o více než 15 procent. Kvůli USA a Nizozemsku

albert

albert

Provozní zisk nizozemského maloobchodního řetězce Ahold ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 15,5 procenta na 288 milionů eur, tedy zhruba osm miliard korun. Firma uvedla, že hlavní příčinou je pokles tržeb na klíčových trzích ve Spojených státech a Nizozemsku. V České republice, kde Ahold vlastní obchody Albert a Interspar, se provozní zisk nezměnil.

Zisk zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 294 milionů eur. Tržby klesly o čtyři procenta na 7,4 miliardy eur, což je 206,4 miliardy korun.

V České republice se tržby propadly o téměř devět procent na 306 milionů eur, tedy 8,5 miliardy korun. Podle firmy to bylo dáno nižším prodejem pohonných hmot, oslabením tržeb v týdnu po Velikonocích, který letos spadal do druhého čtvrtletí, a vlivem velkého počtu slev kvůli silné konkurenci na trhu. Provozní zisk však zůstal beze změny na šesti milionech eur.

Dokončil akvizici Interspar

Ahold v České republice provozuje supermarkety a hypermarkety Albert. K letošnímu 1. srpnu navíc dokončil akvizici ztrátových prodejen Interspar, které v tuzemsku provozovala rakouská společnost SPAR. Za převzetí jejích prodejen Ahold zaplatil 5,2 miliardy korun.

Začátkem srpna začala společnost Ahold s integrací prodejen Interspar do své sítě. Ahold na svých internetových stránkách uvádí, že díky akvizici bude jedničkou na českém maloobchodním trhu s potravinami. Ve svých zhruba 330 prodejnách obslouží asi 640 tisíc zákazníků denně.