Rozhodnuto. Brno koupí 61 procent akcií Veletrhů Brno

brněnské výstaviště

brněnské výstaviště Zdroj: Veletrhy Brno

Brněnští zastupitelé dnes 31 hlasy schválili koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno, 20 zastupitelů se zdrželo. Město za ně zaplatí německému vlastníkovi Messe Düsseldorf 8,3 milionu euro (cca 225 milionů korun).

Veletrhy musí také Messe Düsseldorf splatit takzvanou podřízenou půjčku 13,7 milionu eur (370 milionů korun). Na dalším zastupitelstvu v prosinci by se měly schvalovat kupní smlouvy. Poté se město může stát většinovým vlastníkem, v držení by mělo 95 procent akcií.

„Teď nás čekají tvrdá vyjednávání s německou stranou tak, abychom mohli 8. prosince smlouvy schvalovat a nejlépe transakci dotáhli do konce roku,“ řekl novinářům Vokřál. Argumentaci opozice, která se kompletně hlasování zdržela, považuje primátor za politickou. Zdůraznil, že dojednanou cenu považuje za velmi výhodnou. Stejně tak je podle něj lepší, aby Brno získalo všechny akcie od Messe Düsseldorf, protože Němci již dříve naznačili, že nehodlají do veletržní společnosti investovat ani korunu.

Současné vedení Brna chce zachovat ve městě výstavnictví. Povede však s vedením společnosti debaty, jak areál více využít a případně otevřít veřejnosti.