Ruský diskont větří hlad po levných potravinách, investuje do expanze

Ruský supermarket Lenta

Ruský supermarket Lenta Zdroj: profimedia.cz

Ruský diskontní řetězec Lenta prodal akcie v hodnotě 225 milionů dolarů. Zájem investorů přitom výrazně překonal nabídku. Firma chystá expanzi na domácím trhu zasaženém ekonomickou krizí, která nutí Rusy šetřit.

Nové peníze mají Lentě pomoci zrychlit tempo otevírání nových prodejen, uvedla firma s tím, že současný stav ekonomiky považuje za příležitost ke zvětšení tržního podílu. Lenta hodlá letos otevřít nejméně 25 hypermarketů, přičemž dosud mluvila jen o 20 až 25 hypermarketech. Společnost hodlá také vybudovat 10 až 15 nových supermarketů.

„Předpokládáme, že díky zvýšení tempa otevírání nových prodejen pohodlně překonáme náš cíl zdvojnásobit během tří let do prosince 2016 plochu našich prodejen,“ uvedl šéf lenty Jan Dunning.

Necelou polovinu akcií skoupil státní podílový fond RDIF a na něj napojení investoři. Fond se stal takzvaným kotevním investorem, který může akcie koupit dříve, než jsou nabídnuty na trhu. RDIF uvedl, že jeho prostřednictvím do Lenty investovali zájemci z Blízkého východu, Asie a Evropy.

Zdroje agentury Reuters tvrdí, že poptávka převýšila množství nabídnutých akcií zhruba dvojnásobně.

Akcie Lenty

Lenta není jediným ruským potravinovým diskontem, který cítí příležitost k expanzi. Konkurenční Magnit před několika týdny prodal akcie odpovídající hodnotě jednoho procenta firmy. Zároveň uvedl, že letos hodlá otevřít více nových prodejen, než kdykoli dříve v historii firmy.

Největší díl akcií Lenty před dnešním prodejem držela americká investiční společnost TPG s podílem 38,5 procenta. Další 16,6 procenta vlastnila Evropská banka pro obnovu a rozvoj a 6,3 procenta společnost VTB Capital, která je součástí stejnojmenné ruské banky.