Rusové se vrací. Počet zahraničních turistů v Česku přesáhl rekordních deset milionů

Karlovy Vary

Karlovy Vary Zdroj: Profimedia

Český Krumlov
Ilustrační
Český Krumlov
Český Krumlov
Praha
7
Fotogalerie

Počet zahraničních turistů, kteří loni přespali v českých hromadných ubytovacích zařízeních, poprvé přesáhl deset milionů. Meziročně to představuje sedmiprocentní nárůst, uvedla Asociace cestovních kanceláří. Skutečné množství cizinců, kteří navštívili Česko, je ale vyšší, protože statistika nepočítá služby sdíleného ubytování, jako je například Airbnb.

Nejvíce turistů přijelo z Německa, téměř dva miliony. Následovali Slováci a Poláci. Výrazným rysem loňského roku byl masivní návrat v minulosti velmi početných Rusů. Meziročně jich do Česka přicestovalo o třetinu více, téměř 550 tisíc.

„Když Rusko postihla před třemi lety krize, přijelo jich zhruba o polovinu méně. Nyní se vracíme na původní hodnoty. Rusové v Česku navíc tráví podstatně delší dobu než ostatní turisté, v průměru čtyři dny,“ uvedl Vladimír Dolejš, předseda asociace. Výrazně také přibylo turistů z Jižní Koreje, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.

Cizinci strávili v Česku průměrně téměř dva a půl dne, osmdesát procent však zůstalo v Praze. „Naše snaha by měla vést k vyhnání turistů z metropole, aby trávili čas také v ostatních regionech. Chybí ale větší reklama a dostatečné zázemí v ubytovacích zařízeních,“ uvedl Dolejš. S velkým odstupem Prahu následují Brno, Český Krumlov, Karlovy Vary či Plzeň.

Zdaleka ne všechna města sílící příliv cestovatelů zvládají. Ubytovací kapacity praskají ve švech a turistické atrakce bývají přelidněné. „Míra návštěvnosti některých památek je neúnosná, nepomáhá ani zvýšení cen,“ upozornil mluvčí Asociace Jan Papež s tím, že je třeba zavést rezervační systémy.

Nejnavštěvovanějším místem zůstal Pražský hrad, který navštívilo více než dva miliony osob. Mezi nejoblíbenější místa Čechů i cizinců patřily zoologické zahrady, které v padesátce nejnavštěvovanějších míst obsadily jedenáct pozic. Loni je navštívilo 5,5 milionu návštěvníků.

Meziročně přibylo také Čechů, kteří cestovali po republice. Loni se jich ubytovalo téměř deset milionů, což představuje téměř osmiprocentní nárůst. Od letoška Asociace předpokládá růst deset procent. Domácí turisté nejčastěji mířili na jižní Moravu a do jižních Čech.