S příchodem EET skončí stovky hospod, tvrdí pivovary. Hlavně na venkově

hospoda

hospoda Zdroj: E15

Venkovská hospoda, ilustrační foto
Venkovská hospoda v obci Mrzky na Kolínsku
Venkovská hospoda
Venkovská hospoda
Hospoda prošla v létě úpravami, nyní v ní platí nekuřácký režim
7
Fotogalerie

Pivovary již vědí o stovkách odběratelů, kteří se rozhodli ukončit činnost spolu s nástupem elektronické evidence tržeb (EET) od prosince. Jde hlavně o menší a venkovské restaurace. Vždyť jen největší výrobce piva Plzeňský Prazdroj hlásí, že pivo přestalo odebírat k začátku prosince několik set subjektů.

Dopady EET však budou jasné až v prosinci nebo v lednu. "Svou činnost momentálně ukončují spíše menší a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku," řekl ředitel obchodu hospod a restaurací z Prazdroje Tomáš Mráz.

V menším měřítku podobnou situaci zažívají i Pivovary Staropramen. "Zatím se někteří zákazníci předběžně vyjádřili, že pravděpodobně ve své činnosti pokračovat nebudou. Jde řádově o pár desítek," uvedla mluvčí Denisa Mylbachrová. Podle ní je ale ještě na bilanci příchodu EET brzy.

"Někteří zákazníci nám oznámili ukončení spolupráce s naším pivovarem, když jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomii uvedli zavedení EET," dodal vedoucí oddělení tuzemských prodejů Budějovického Budvaru Martin Horejš.

Například ředitel Pivovaru Hols Vratislavice Petr Hostaš odhaduje, že v souvislosti s přechodem na EET může pivovar přijít o deset až 15 procent odběratelů. "Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo. Kolik jich reálně ubude, ale uvidíme až v prosinci," řekl.

Video placeholde
Pivo • Michal Nosek, Kryštof Nosek

Problémem podle něho není pro hospodské jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení. "Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, a to není jednoduché," vysvětlil. Restauracím, které výhradně nabízejí vratislavické pivo, nabídl podnik zajištění vybavení, využili toho však jen jednotlivé restaurace.

"Někteří hospodští se nechtějí vázat, jinde využili nabídek velkých pivovarů," doplnil Jaroslav Toman z obchodního oddělení. Například nabídku výhod Prazdroje využilo podle Mráze 1500 restaurací.

Také největší pivovar v Libereckém kraji Pivovar Svijany má informace o tom, že někteří provozovatelé chtějí kvůli EET své hospody zavřít. Týká se to hlavně malých venkovských podniků, kde se novinkou už nechtějí zabývat. Jde o několik desítek našich odběratelů, podotkla mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Například ale Rodinnému pivovaru Bernard v Humpolci odběratelé z řad hospod v důsledku zavedení elektronické evidence tržeb plošně neubývají. "Jistě, jsou někteří hospodští, kteří se dosud nerozhodli, zdali budou pokračovat v podnikatelské činnosti, ale to vše ukáže několik příštích týdnů," sdělil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Nabídka konkurenčních pivovarů na řešení EET v tom podle něj roli nehraje.

EET bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

ANO chce nyní ve Sněmovně navrhnout, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun. Do EET by se tak promítlo avizované rozšíření takzvané paušální daně, které by mělo platit od příštího roku. Další změna by se týkala internetových obchodů, kde by se systém netýkal plateb kartou prostřednictvím internetu. Změny přinesly hádku v koalici.

"Když EET, tak pro všechny včetně restauraci v Parlamentu ČR. EET je zásah do soukromí. Poslanci moc dobře vědí proč si prosadili vyjímku z EET v restauracích Parlamentu ČR. Prostě nechtějí, aby se vědělo kolik a za kolik se tam vypije a projí za velmi nízké ceny. Navíc je zarážející aktuální návrh pro malé podnikatele. Tak snad ti co vydělají do 250 tisíc nekradou a ti ostatní kradou?" říká provozovatel pivnice U Bazénu Jiří Janeček.

Firmy se kvůli EET obávají komplikací

Většina podnikatelů se podle průzkumu s elektronickou evidencí tržeb (EET) stále neztotožnila. Dvě třetiny dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince letošního roku, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství zvažuje ukončení podnikání. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami.

Unie v minulosti prosazovala, aby v Česku EET nebyla zavedena či alespoň z ní byli vyňati drobní podnikatelé se ziskem do jednoho až dvou milionů korun. Povinná elektronická evidence by se měla týkat zhruba 50.000 podnikatelů.

Zavedení EET podle minulých průzkumů v budoucnu negativně ovlivní chod podniků. Podnikatelé se obávají vysokých nákladů, časové náročnosti, zdržování od práce a s tím souvisejícího zpomalení prodeje a obsluhy.

"Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250.000 korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati a EET se jich týkat vůbec nebude," uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.