Babiš: První fáze EET bude beze změn, naše návrhy zatím platit nebudou

Harmonogram EET

Harmonogram EET Zdroj: koláž E15

Provozní restaurace Kovadlina v pražských Holešovicích Jiří Suchý
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
Účtenka z pokladny
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
Hostinský Jiří se připravuje na start EET. Pokladna mu občas vypoví službu
7
Fotogalerie

Přes návrhy ohledně e-shopů nebo malých podnikatelů bude evidence tržeb pro restaurace a ubytování spuštěna beze změn 1. prosince. 

Změny, které chce ministerstvo financí prosadit, by měly platit zřejmě od 1. dubna. Pozměňovací návrhy cílí podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) především na další fáze EET. Babiš to řekl na dnešní tiskové konferenci.

Babiš chce příští týden ve Sněmovně v rámci projednávaného daňového balíčku navrhnout, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 000 korun. Do EET by se tak promítlo avizované rozšíření takzvané paušální daně, které by mělo platit od příštího roku. Další změna spočívá v tom, že evidenci tržeb by ve webových obchodech nepodléhaly platby kartou prostřednictvím internetu.

U vyjmutí z EET u malých podnikatelů Babiš upozornil na to, že půjde o možnost, a ne o výjimku. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová uvedla, že konečné slovo u případného schválení paušální daně bude mít vždy Finanční správa.

Rozšíření paušální daně, tedy stanovení daně dopředu po dohodě s finančním úřadem, obsahuje právě schvalovaný daňový balíček. V praxi to funguje tak, že podnikatel musí finančnímu úřadu předložit své příjmy z minulosti i očekávané příjmy na daný rok. Finanční úřad následně posuzuje, zda jsou údaje relevantní. Teď o daň mohou požádat jen podnikatelé, kteří mají příjmy pouze z podnikatelské činnosti a nemají zaměstnance. V novele zákona chce MF umožnit paušální daň i pro podnikatele, kteří mají i příjmy ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání.

Návrh MF přitom ve středu způsobil roztržku při jednání koaliční rady. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) návrh znepokojil a rozčílil, předlohu chce v pondělí posoudit na vládě. Možnost paušálu podle něj může založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Smířlivěji se pak dívá na návrh týkající se e-shopů.

Podle daňového experta společnosti Apogeo Jiřího Žežulky jde návrh na úlevy e-shopům správným směrem. Upozornil na to, že v některých případech nebyl obchodník schopen zjistit, jakou formou byla úhrada za jeho zboží provedena. Platba přes platební bránu kartou putuje nejdříve ke zprostředkovateli, který následně peníze převede bezhotovostním převodem na účet obchodníka. Obchodník tak podle Žežulky není schopen identifikovat, jakou formu měla platba na svém počátku.

Naopak výjimka pro podnikatele s určitou výší příjmů je podle něj zcela nesystémová a těžko ji lze v teto fázi projektu rozumně odůvodnit. "Musíme si totiž uvědomit, že živnostník s ročním příjmem do čtvrt milionu korun těžko může mít vůbec nějakou daňovou povinnost, a podmínka paušálního sjednání daně je tak spíše marketing novelizovaného ustanoveni o paušální dani," uvedl.