Samosprávy: Ministerstvo zvýší poplatky za vodu a odpad až o šest tisíc

Odpad, ilustrační foto

Odpad, ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann

Chystané zvýšení poplatků za vodu a odvoz odpadu bude podle Sdružení místních samospráv stát domácnosti až šest tisíc korun ročně navíc. Je to na hranici sociální únosnosti, řekl předseda sdružení a europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Podle něj návrhy směřují nad rámec evropských směrnic a zvýšení poplatku za skládkování odpadu pak nahrává velkým spalovnám.

„Skládkovací poplatek se má podle návrhu ministerstva životního prostředí (MŽP) zvýšit do roku 2024 trojnásobně, i když unijní předpisy počítají se zvyšování do roku 2030,“ uvedl Polčák. Poplatky za čerpání podzemních vod a vypouštění nečištěných vod se pak během sedmi let mají zvýšit o pětinu.

Podle Polčáka v materiálech ministerstva chybí analýzy, zda takovéto zvýšení bude pro obyvatelstvo únosné. Ministerstvo ale tvrdí, že dopady zvýšení poplatků za odpad sociálně únosné jsou a pohybují se ročně do 50 korun na občana.

Sdružení kvůli tomu vyzvalo ministerstvo, aby své záměry přehodnotilo. Opak by podle něj znamenal růst chudoby zejména ve venkovských oblastech. Výhrady má i Svaz měst a obcí. Jeho místopředseda Pavel Drahovzal již dříve řekl, že budou masově vznikat černé skládky.

**