Sazka už letos nejspíš nestihne vstoupit na londýnskou burzu

Sazka ilustrační a archivní fotky

Sazka ilustrační a archivní fotky Zdroj: Sazka 2016

Loterijní skupina Sazka Group miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce se už letos pravděpodobně nestihne připravit na vstup na londýnskou burzu. Šéf skupiny Robert Chvátal připustil, že emise akcií je střednědobým cílem. Skupina se podle něj chce zúčastnit privatizací loterií v Evropě.

Bouře na světových finančních trzích a Brexit ovlivnily plány loterijní skupiny Sazka Group ohledně vstupu na londýnskou burzu. „Emise akcií je náš střednědobý cíl, který závisí na podmínkách na kapitálových trzích,“ uvedl ke vstupu na burzu Chvátal s tím, že v loterijním byznysu je pozitivní, když je firma veřejně obchodovaná. „Pomůže nám to se získáním prostředků na další mezinárodní expanzi a je to důvěryhodné pro vlády, které se rozhodnou privatizovat loterie,“ dodal.

Skupina je totiž připravena se zúčastnit plánovaných privatizací v Itálii a dalších evropských zemích, pokud se vyskytnou. „Chceme růst jak organicky, tak prostřednictvím akvizicí,“ prohlásil Chvátal.

V nejbližších měsících se tak emise akcií Sazka Group miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce s největší pravděpodobností neuskuteční. O záměru vstoupit na londýnskou burzu informovala skupina loni v listopadu. Po devíti měsících ale nyní plány pro nejbližší měsíce pravděpodobně odkládá.

Podle Chvátala je další možností pro získání kapitálu vydání dluhopisů v eurech. Ty by skupina mohla získat za lepších podmínek, než jsou u bankovních úvěrů.

Pro úpis akcií na burze není skutečně vhodná doba. Investory na celém světě vystrašil volný pád turecké liry, který způsobil propad rovněž dalších měn rozvíjejících se ekonomik včetně české koruny. „Koruna ve středu ráno oslabila na své více než roční minimum vůči americkému dolaru. Dolar stál přechodně i více než 22,70 koruny,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Investoři se však odvraceli nejen od měn, ale i od akcií rozvíjejících se trhů.

Londýnskou burzu, kam chce Sazka Group vstoupit, navíc nepříznivě ovlivňují rovněž obavy z Brexitu. Zatím se totiž nedaří dosáhnout britské vládě dohody s Evropskou unií o podobě odchodu Británie z unie.

Sazka Group chce proto vstoupit na burzu, pokud se zlepší podmínky na trzích a bude mohutně růst její byznys. Právě o růst se skupina rozhodně nemusí obávat, protože se zvyšují její příjmy z her i zisky.

Za první tři měsíce letošního roku příjmy společnosti dosáhly výše 297,1 milionu eur (7,6 miliardy korun), což představuje meziroční zvýšení o zhruba osm procent. Ještě rychleji rostl čistý zisk, který dosáhl 64,3 milionu eur, když o rok dříve to bylo 50,7 milionu eur.

Loterijní skupina vlastní tuzemskou loterijní jedničku Sazka, řeckou firmu OPAP, chorvatský SuperSport a podíly má rovněž v italské Lottoitalia a rakouské Casinos Austria. Celkem působí již na šesti evropských trzích, když letos vstoupila do Chorvatska.