Šéf české Ikey: Letos čekáme rekordní tržby

Obchodní dům IKEA

Obchodní dům IKEA Zdroj: archiv

Nábytkářský řetězec Ikea letos očekává v Česku rekordní tržby. Ve finančním roce 2014/2015 končícím v srpnu společnost podle prvního odhadu zvýšila tržby meziročně o deset procent. Řetězec letos předpokládá i další růst zisku. V předchozím účetním období obrat činil 7,7 miliardy korun a zisk 367 milionů korun. Ikea stále plánuje stavbu dalšího obchodního domu v Praze a spuštění e-shopu.

Česko patří mezi nejrychleji rostoucí trhy kde řetězec působí. Za růstem tržeb stojí podle Feltla oživení ekonomiky, rostoucích trh s hypotékami a stoupající zájem o bytové zařízení. Nejvýrazněji rostl obrat obchodního domu v Ostravě.

„Jsme překvapeni tím, že Ostrava rostla nejvíc, odhad je až o 11 procent meziročně. To samé Brno. Vidíme, že i v těch mimopražských obchodních domech oživení je, lidé mají práci a chuť utrácet,“ uvedl ředitel Ikey v Česku Marek Feltl. Návštěvnost čtyř obchodních domů v Česku stoupla letos o dvě procenta a průměrná útrata se zvýšila o sedm procent.

Spuštění internetového obchodu Ikey v Česku se předpokládá asi za dva a půl roku, termín se odvíjí od startu on-line prodejů na globální úrovni. Do té doby řetězec zvažuje zavedení služby click & collect, díky které by si zákazníci mohli v obchodě vyzvednout zboží, které si předtím navolí on-line na svém nákupním seznamu. Nyní si musí seznam vytisknout a přijít s ním do obchodního domu. „Teď jde o to, jestli to nemůžeme posunout dál, když už mají zákazníci ten nákupní seznam, že by přišli a už měli zboží připravené,“ dodal Feltl.

Marek FeltlMarek FeltlMarek Feltl

Švédský řetězec s nábytkem nyní spouští on-line prodej v Irsku, nová platforma webu by měla být spuštěna na začátku příštího roku v Británii. Feltl očekává, že e-shop pomůže k dalšímu navýšení tržeb, podíl internetového prodeje na tržbách by mohl dosáhnout v Česku až deseti procent.

Příští rok chce Ikea také otevřít nový externí sklad v Praze na Černém Mostě. Řetězec stále plánuje v horizontu tří let stavbu dalšího obchodního domu v hlavním městě, firma již má schválené peníze na nákup pozemku. Konkrétní lokalita ale určena nebyla.

Dušan Kütner: Svátek? Tak šup do IKEA