Sítě fastfoodů v Česku ještě porostou

McDonalds

McDonalds Zdroj: E15

Řetězec rychlého občerstvení McDonald’s chce letos v Česku otevřít dvacet nových restaurací. Vedle Polska je tak pro něj tuzemský trh nejrychleji rostoucím v regionu střední a východní Evropy. K expanzi McDonald’s v sousední zemi přitom přispívá nadcházející šampionát Euro 2012.

Tržby amerického řetězce v Česku, kde má aktuálně na devět desítek provozoven, loni dosáhly čtyř miliard korun. Podle poradenské společnosti PMR McDonald’s investovala loni 300 milionů korun, a to především do modernizace stávajících provozoven.

Trh rychlého občerstvení není v Česku na rozdíl od řady jiných oblastí maloobchodu ještě nasycený. Expanzní plány má také čerstvá dvojka, tuzemská síť Paneria, která s 68 obchody odsunula na třetí místo americkou KFC. Paneria narušila hegemonii amerických sítí díky koupi pekáren Mistr Bäcker, provozovaných v obchodních domech Kaufland.

Paneria letos odstartuje nový koncept malých prodejen, nazvaných Paneria Expres. Ty budou nabízet výrobky, které si zákazníci odnesou s sebou. Podle odborného portálu franchisinginfo.cz by do konce letošního roku mělo otevřít deset nových Panerií. Ty původně začínaly jako pekařské prodejny, postupně svůj sortiment rozšiřovaly a přesunuly se do kategorie fastfoodů. Mateřskou společností je lídr českého pekárenství United Bakeries, kterého kupuje miliardář Andrej Babiš, jemuž patří už pekárny Penam.

Pobočkovou síť rozšiřuje i další tuzemský konkurent amerických fastfoodů Bageterie Boulevard. Ta rovněž zkouší expanzi prostřednictvím franšízových partnerů. Druhou provozovnou v rukou franšízanta je restaurace v nově otevřeném obchodním centru Forum Nová Karolina v Ostravě.

Zkušeného partnera nedávno získala opět česká síť džusových barů a zdravého fastfoodu Mangaloo. Jejím novým franšízantem je společnost HDS Retail, která v tuzemsku rozvíjí síť francouzských pekařství Paul a kavárny Costa Coffee. Mangaloo má aktuálně dvanáct poboček v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. Do konce roku plánuje otevřít v Česku sedm nových provozoven.