Slabý rubl odrazuje ruské fanoušky od cesty do Prahy

Hlavní dějiště mistrovství světa v ČR

Hlavní dějiště mistrovství světa v ČR Zdroj: E15 Anna Vackova

Pražský šampionát v ledním hokeji by mohlo navštívit až 640 tisíc fanoušků. Takové odhady má na své manažerské tabuli podnikatel Viliam Sivek, jehož hotelová firma má na starosti pohodlí návštěvníků i účastníků akce. Zároveň prodává vstupenky v zahraničí, pouze ale v balíčku s ubytováním. „Na vstupence totiž nelze vydělat, musí se prodávat bez marže,“ řekl Sivek.

Podle jeho odhadů budou návštěvníci ze zahraničí tvořit zhruba čtyřicet procent všech diváků. Plány ale zatím drhnou především v Rusku. „Projevuje se propad kurzu rublu, takže se zatím naše očekávání nenaplnila. Ale věřím, že jestliže Rusové postoupí do semifinále a finále, tak Praha bude Rusů plná,“ uvedl hoteliér.

Naopak v únoru se podle něj probudil výrazný zájem u Lotyšů, kteří patřili už při mistrovství před 11 lety k největším zahraničním tahounům v Praze. „V Praze máme vyblokovanou kapacitu zhruba šedesáti hotelů včetně mého řetězce Sivek Hotels,“ řekl podnikatel, v jehož hostivařském hotelu Selský Dvůr bydlí čeští reprezentanti.

Firma zatím prodala zhruba deset tisíc vstupenek do ciziny. „Nejsou to zatím počty, které jsme předpokládali. Svůj díl si včas ukrojily i zahraniční cestovní kanceláře,“ doplnil Sivek.

Vývoj kurzu rublu k euru:

Nesmíme hosty naštvat, hrajeme o budoucnost, říká hoteliér

Viliam Sivek v posledních dnech věnuje všechen čas mistrovství světa v hokeji. O jeho nasazení svědčí i postel, kterou si nastěhoval do kanceláře.

Viliam SivekViliam Sivek | Vackova Anna/E15

E15: Společnost Sivek Hotels je oficiálním partnerem šampionátu. Co to obnáší?

Je toho mnoho. Především ubytování a stravování pro všechny hráče a rozhodčí. Zabezpečujeme také vše pro kongres IIHF včetně nadstandardních služeb, jako jsou programy pro manželky kongresmanů, a trenérské sympozium. Ve Španělském sále chystáme galavečer s rautem pro funkcionáře světového hokeje. Staráme se i o novináře, kterých se akredituje přes 1200. A spoustu dalších věcí.

E15: Kolik lidí během mistrovství ubytujete?

Až dvanáct tisíc. Takto náročnou akci, která by reprezentovala Česko v zahraničí, jsme ještě nedělali. A to jsme řešili spoustu zajímavých věcí, třeba mistrovství světa žen v basketbalu.

E15: Jaké hotely vedle těch svých nejvíce využíváte?

Je jich více, dobře spolupracujeme například s Clariony, hotelem Imperial a ParkInn v Ostravě a s mnoha dalšími. Stále se však objevuje spousta nových požadavků, které řešíme za pochodu. Například včera nám šéf ruského týmu oznámil, že od 1. do 7. května potřebuje ubytování pro svoji rodinu, se kterou nikdo nepočítal. A my to musíme vyřešit. Ostrava už je přitom zaplavená Slováky, Rusy, Finy, takže jdeme pomalu až do Beskyd. Lidé spí i ve Frýdku-Místku.

E15: Řešíte i další netradiční požadavky týmů?

Podle reglementu má každé mužstvo nárok na 14 dvoulůžkových a osm jednolůžkových pokojů. Třeba Rusové ale měli požadavek na 51 pokojů, navíc jednolůžkových. To je pro hotel velký oříšek. Rusové proto spí v Kravařích u Aloise Hadamczika, který zná velmi dobře ruskou klientelu a ruské sportovce. Nějaké požadavky má ale každý tým. Podle mne jsou nejskromnější Češi. O tom se denně přesvědčuji, neboť tým bydlí v hotelu Selský Dvůr.

E15: Je to pro vás více byznys, nebo prestiž?

Je to jedna z nejvýznamnějších akcí v historii České republiky, která se kdy konala. A moji spolupracovníci, kterých je v týmu na 150, si uvědomují, že případné chyby nezkazí pouze jméno Viliama Siveka, ale že mohou poškodit pověst celé České republiky. Ano, je to pro mne nesmírně prestižní záležitost a celý tým Sivek Hotels se k ní takto staví.

E15: Přesto, jak velký nárůst tržeb odhadujete?

Odhaduji, že tržby stoupnou o třicet až čtyřicet procent. Ale jak jsem říkal, zde jde o mnohem více. Když vše zvládneme na výbornou, tak podpoříme incoming i do budoucna. Nesmíme hosty naštvat. Chci proto apelovat na všechny zajišťovatele služeb, aby pohlídali kvalitu. Ta musí v každém případě odpovídat cenám.

Když si prohlídnete hotelové portály, tak zjistíte, že na dobu mistrovství tříhvězdičkový penzion prodává dvoulůžkový pokoj za čtyři tisíce korun. A pokud zde host dostane ke snídani čtyři kousky salámu, tak si to doma nenechá pro sebe. Můžeme si zkazit nebo naopak hodně vylepšit budoucnost.

E15: Jak se řetězec Sivek Hotels dostal k této zakázce?

Víte, že já jsem se hokeji velmi věnoval. Byl jsem ve Spartě, syn hrál NHL, mám zkušenosti z MS 2004, podílel jsem se na získání letošního MS. Čili byli jsme od počátku u zrodu této akce.