Slavii čeká luxusní výzva, z finančního hlediska ji Chelsea výrazně zastiňuje

Tomáš Souček dal Vaclíkovi gól z penalty

Tomáš Souček dal Vaclíkovi gól z penalty Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Lukáš Masopust v souboji s Promesem ze Sevilly
Slavia na Sevillu nastoupila od prních minut a dočkala se první branky
Slávistický záložník Tomáš Souček v souboji s Mesou ze Sevilly
Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na tribuně při zápase se Sevillou
Tomáš Vaclík se v prvním zápase se Slavií zranil, na odvetu byl ale zpět mezi tyčemi
19
Fotogalerie

Fotbalisté Slavie si ve čtvrtfinále Evropské ligy zahrají proti londýnské Chelsea. První utkání odehrají 11. dubna doma, odvetu o týden později v Londýně. Síla anglického klubu se odráží mimo jiné z jeho ekonomických ukazatelů. Tržní hodnota klubu Romana Abramoviče je momentálně sedmá nejvyšší na světě a vršovický tým v tomto ohledu výrazně zastiňuje.

V pořadí nejhodnotnějších klubů světa je podle portálu Transfermarkt londýnská Chelsea sedmá s cenou téměř 886 milionů eur (22,7 miliardy korun). Hodnotu Slavie Transfermarkt vyčísluje na zhruba dvacetinu uvedené sumy.

Na soupisce má Chelsea celkem sedm fotbalistů, jejichž přestupní cenu odhaduje Transfermarkt jako vyšší, než je hodnota celé Slavie. Hlavní hvězdou je v tomto ohledu Belgičan Eden Hazard, za kterého by si prý Abramovič mohl říci o 150 milionů eur.

Pro červenobílé představuje poměrně výraznou finanční injekci jejich úspěšné působení v evropských pohárech. Pokud by přes Chelsea postoupili, jejich klubová pokladna by si přišla na dalších 2,4 milionu eur (62,4 milionu korun).

Slavia si jen včerejším vyřazením španělského favorita ze Sevilly zajistila 1,5 milionu eur (38,5 milionu korun). Za celou sezonu v pohárech vydělala v přepočtu už asi 216 milionů korun.

Nejvíce Pražané inkasovali za postup do základní skupiny Evropské ligy, za který si vysloužili 2,92 milionu eur (75 milionů korun). Dalších 570 tisíc eur (14,6 milionu korun) vydělali za každou ze tří výher ve skupině a 190 tisíc eur (4,9 milionu korun) dostali za jednu remízu.

Druhé místo ve skupině jim vyneslo půl milionu eur (12,8 milionu korun) stejně jako účast v úvodním kole vyřazovací fáze. V něm Slavia vyřadila belgický Genk, za což jí připadlo 1,1 milionu eur (28,2 milionu korun). Dalších 1,5 milionu eur pak lídr české ligy vydělal za čtvrteční postup do čtvrtfinále, kam Pražany poslala výhra nad Sevillou 4:3 po prodloužení po skvělém obratu a gólu v předposlední minutě.

Duel Slavia-Sevilla si připomeňte prostřednictvím fotogalerie: