Slovenský miliardář Rattaj koupil šest českých lyžařských areálů

Igor Rattaj

Igor Rattaj Zdroj: Euro, Martin Pinkas

Společnost Galaxo slovenského miliardáře Igora Rattaje koupila firmu Snowhill, která provozuje šest lyžařských areálů v České republice, mimo jiné Herlíkovice. Cenu transakce její aktéři neoznámili. Galaxo chce areály převzít ještě před zahájením letošní zimní sezony.

Rattaj je akcionářem společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která přes firmu Melida provozuje Skiareál Špindlerův mlýn. TMR také provozuje velká lyžařská střediska ve slovenských Vysokých Tatrách. Rataj bude jediným majitelem Snowhillu. O plánované akvizici jako první informoval týdeník Euro.

„Touto investicí pokračují moje podnikatelské záměry v České republice se zaměřením na volnočasové aktivity, a to nejen v oblasti lyžařských středisek, ale i širších fun&leisure oblastech jako skiareály, aquaparky a další,“ uvedl Rattaj.

Galaxo chce pozornost soustředit na větší lyžařské areály Herlíkovice či Mariánky, v nichž spatřuje velký potenciál z nich vybudovat moderní lyžařská střediska, která budou ekonomicky dostupnější širší veřejnosti.

HerlíkoviceHerlíkovice | Skiareal HerlikoviceMapa střediska v Herlíkovicích (zdroj: skiareál)

„Struktura akciové společnosti Galaxo se může v budoucnu měnit, jednou z variant je i možná spolupráce s akciovou společností Tatry Mountain Resorts nebo případná spolupráce s lokálními investory,“ dodal Rattaj.

Pod Snowhill spadá v ČR šest lyžařských areálů, v Krkonoších Herlíkovice, Šachty, Kamenec, Kozinec, na Šumavě skiareál Kašperky a v Krušných horách Mariánky. Rattaj střediska převezme ještě před zahájením letošní zimní sezony.

Firmu Snowhill dosud většinově ovládal spolumajitel gumárenského holdingu ČGS Tomáš Němec. Podle zatím poslední zveřejněné účetní uzávěrky společnost v roce 2011 utržila přes 57 milionů korun a vykázala ztrátu 3,2 miliony.

Vizitky společností Snowhill a Tatry Mountain Resorts:

Snowhill
- Showhill samostatně provozuje šest spíše menších středisek: Herlíkovice u Vrchlabí, Šachty u Vysokého nad Jizerou, Kamenec u Jablonce nad Jizerou, Kašperky v šumavských Kašperských Horách, středisko u Mariánských Lázní a Kozinec u Jilemnice. Od loňské sezóny se spolu s TMR podílí i na provozování největšího českého lyžařského střediska ve Špindlerově Mlýně.
- Společnost v roce 2002 založil někdejší reprezentant v cyklistice Karel Vacek, který firmu před pěti lety firmu prodal spolumajiteli gumárenské skupiny ČGS Holding Tomáši Němcovi. Hodnota transakce kolem relativně silně zadluženého Snowhillu tehdy nebyla zveřejněna.
- Vacek měl se Snowhillem, který si udělal jméno na areálu v Herlíkovících, velké plány. V roce 2005 si na 25 let pronajal lyžařské středisko na svazích libereckého Ještědu, které výrazně zmodernizoval, vložil do něj více než stovky milionů korun. Přilákal tím sice návštěvníky, na druhou stranu se ale areálu hospodářsky příliš nedařilo.
- Po sezóně 2007/2008 ale Vacek ještědský areál, kde se za jeho působení vybudovaly nové lanovky a upravily sjezdové tratě, vrátil Liberci. Snowhill tehdy dlužil městu za nájemné, podle týdeníku Euro navíc město muselo převzít i čtvrtmiliardový úvěr na investice. V létě 2008 pak od Vacka firmu převzal Tomáš Němec, už předtím vlastníkovi desetiny společnosti Skiareál Špindlerův Mlýn.
Tatry Mountain Resorts
- Skupina firem kolem slovenské společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), která patří do okruhu firem kolem investiční společnosti J&T, vlastní a provozuje lyžařská střediska, zábavní park a hotely zejména na Slovensku.
- Na Slovensku TMR provozuje lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách a horská střediska Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso ve Vysokých Tatrách. V dubnu 2011 TMR získala Aquapark Tatralandia, který je údajně největším aquaparkem ve střední Evropě. Kromě toho TMR vlastní a provozuje zařízení poskytující restaurační služby, sportovní obchody se značkou Tatry Motion a další komerční zařízení.
- V Česku TMR spolu se skupinou Snowhill provozuje lyžařské středisko Špindlerův Mlýn. Skiareál patřící ČSTV (dnes Česká unie sportu) a Svazu lyžařů ČR si zmíněné firmy pronajaly v listopadu 2012 na dobu 20 let.
- Skupina TMR pronajímá a vlastní hotely s kapacitou 2352 lůžek. Jde mimo jiné o Grandhotel Praha v Tatranské Lomnici či Grandhotel Starý Smokovec. Firma také buduje a prodává apartmány a komerční prostory v Jasné a Tatranské Lomnici.
- Za účetní rok 2011/2012 vykázala TMR konsolidované výnosy 43,807 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy korun ) a čistý konsolidovaný zisk 10,186 milionu eur (zhruba 280 milionů Kč).
- Akcie TMR se obchodují na burzách v Praze, Bratislavě a ve Varšavě. Třetinu akcií TMR vlastní drobní akcionáři. Mezi významné akcionáře patří společnosti Key Dee Limited (9,9 procenta), Capital Industrial (9,8 pct), Tinsel Enterprises Limited (9,8 pct), Egnaro Investments Limited (9,7 pct) nebo J&T Securities Management Limited (7,9 pct).

Slovenská voda na Špindlerův Mlýn

Igor Rattaj: TMR a Snowhill - sňatek z rozumu