Šmejc nabídl za řecké loterie 622 milionů eur, Atény chtějí víc

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Řecko-česká skupina Emma Delta, v níž figuruje český investor Jiří Šmejc, nabídla 622 milionů eur (16,1 miliardy korun) za třetinový podíl ve státním řeckém sázkovém a loterijním monopolu OPAP. Agentuře Reuters to řekly nejmenované zdroje s přímými informacemi o prodeji.

Emma Delta podle nich zůstala jediným zájemcem o koupi 33 procent akcií a práv v managementu nejziskovější firmy v Řecku poté, co byla ze soutěže vyřazena konkurenční nabídka amerického fondu. Řecká agentura pro privatizaci HRDAF ale prý Šmejcovu skupinu požádala, aby svou nabídku zvýšila.

Atény chtějí, aby Emma Delta za podíl zaplatila více než 650 milionů eur (16,8 miliardy Kč), sdělil Reuters jiný nejmenovaný činitel. Skupina prý dostala čas na zvýšení své nabídky do čtvrtečního rána, kdy se dozorčí rada agentury znovu sejde.

Konsorcium Emma Delta tvoří vedle Šmejce řecký dopravní magnát Jorgos Melisanidis a firma Helvason řeckého podnikatele Dimitrise Kopeluzose. Jeho jediným konkurentem v soutěži o podíl v OPAP byl americký hedgeový fond Third Point. Jedinou platnou nabídku v soutěži ale podle nejmenovaného činitele podala řecko-česká skupina.

„Emma Delta nabídla 622 milionů eur,“ uvedl nejmenovaný zdroj Reuters přímo zapojený do prodeje. Poradci řecké strany, peněžní ústavy National Bank a Deutsche Bank odhadovali hodnotu podílu na 610 milionů eur. Nezávislý odhad činil nejméně 650 milionů eur (16,8 miliardy korun), dodal také tento zdroj.

Prodej rozhodujícího podílu v OPAP je v Řecku těžce zasaženém hospodářskou a dluhovou krizí první velkou privatizací podle dohody o finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. V letošním roce chtějí Atény získat z privatizace 2,6 miliardy eur a prodej OPAP je klíčovým testem tohoto plánu.

O koupi většinového podílu v OPAP s tržní hodnotou kolem 740 milionů eur (19,1 miliardy korun) se původně zajímalo osm uchazečů. Nakonec ale přišly jen dvě závazné nabídky.