Šmejcova skupina buduje ve Středomoří síť jachtařských marin. Nově nakupovala v Řecku

Kotviště Trogir se nachází na chorvatském ostrově Čiovo, nedaleko Splitu. Disponuje 232 kotvícími místy na moři a 114 míst na břehu. Součástí jsou dílny na opravu a údržbu jachet.

Kotviště Trogir se nachází na chorvatském ostrově Čiovo, nedaleko Splitu. Disponuje 232 kotvícími místy na moři a 114 míst na břehu. Součástí jsou dílny na opravu a údržbu jachet. Zdroj: Marina 21

Na jihu Istrijského poloostrova lze zakotvit v chorvatské marině Polesana-Galerij, která byla otevřeno teprve loni. Má 262 kotvících míst na moři a 42 míst na břehu.
Marinu Korkyra lze spatřit na západním pobřeží chorvatského ostrova Korčula. Má 132 kotvících míst. Kapacitu chce rozšířit na 177.
Chorvatské přístaviště Nutica Novigrad leží na západním pobřeží Istrijského poloostrova. Má 365 kotvících míst přímo v moři a dalších 50 míst na břehu. Součástí je i čtyřhvězdičkový hotel.
4
Fotogalerie

Investiční holding Emma Capital Jiřího Šmejce rozšiřuje svůj byznys s marinami a poprvé zakotví na řeckém pobřeží. Jeho skupina Marina 21 dokončila převzetí majority v marinách Porto Heli a Ermioni a nově díky tomu ve Středozemí kontroluje už šest kotvišť pro menší lodě, čluny, jachty či plachetnice.

Mariny Porto Heli a Ermioni ​​prodává společnost Tethys, která zastřešuje rodinné podnikání řeckého miliardáře Nikose Vardinoyannise. U obou marin se prodej týká podílu ve výši 60 procent. Hodnotu transakce nechtěla žádná ze stran komentovat. Souhrnné investice skupiny Marina 21 ale podle informací deníku E15 vycházejí na přibližně dvě miliardy korun.

Zatímco kotviště Porto Heli je v provozu od roku 2021, Ermioni se začne budovat teprve letos. „Do provozu by pak měla být uvedena v roce 2025,“ říká mluvčí skupiny Emma Capital Pavel Zuna s tím, že tyto mariny jsou prvními pořízenými mimo území Chorvatska. Obě se budou nacházet na Peloponéském poloostrově.

Skupina Emma Capital hodlá v akvizicích pokračovat i do budoucna. Už nyní má podepsanou závaznou předběžnou dohodu o převzetí bezmála polovičního podílu v nové chorvatské marině Polesana v Pule a smlouvu na budoucí nákup dalšího chorvatského kotviště Korkyra na ostrově Korčula. 

„Našim krátkodobým cílem je získat významný podíl ve společnostech, které drží koncese pro správu stávajících marin v Chorvatsku a ve zbytku Evropy, a vytvořit skupinu kotvišť s jedinečnou značkou,“ říká Paulina Ilić, šéfka chorvatské části skupiny Marina 21. „V delším horizontu vnímáme mariny jako atraktivní a stabilní byznys, který má slibné vyhlídky i do budoucna. Rádi bychom se stali první volbou majitelů lodí z celého světa,“ doplnila.  

Investiční ředitel Emma Capital a skupiny Marina 21 Pavel Horák k tomu zdůrazňuje i ekologickou rovinu podnikání. „Chceme jít cestou těch nejvyšších ekologických standardů, abychom pomohli zachovat původní ekosystém Středozemního moře,“ říká Horák.

Skupinu Marina 21 založila Emma Capital v roce 2021, kdy podepsala akviziční smlouvy na první tři mariny v Jaderském moři. Podle oficiálních stránek je jejím cílem vybudovat v jachtařsky i turisticky přitažlivých oblastech Středozemního moře síť moderních marin s vysokou úrovní služeb i uživatelského pohodlí. Skupina se angažuje také v oblasti servisu a oprav jachet a vlastní jeden hotel.  

Emma Capital je soukromý investiční holding založený v roce 2012 Jiřím Šmejcem. V posledních letech se zaměřuje především na trhy ve státech Evropské unie, ale přítomna je i na dalších trzích v Evropě a Asii. Do jeho portfolia patří devítiprocentní podíl v poskytovateli spotřebitelských úvěrů Home Credit, který má do konce roku 2023 prodat majoritnímu vlastníkovi – skupině PPF. 

Působí také v gamingu, energetice nebo i na trhu asistované reprodukce. Kromě toho skupina loni koupila sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Mailstep, jež je jednou z největších tuzemských firem zaměřených na logistiku v sektoru e-commerce.

Jiří Šmejc patří k nejbohatším Čechům. Magazín E15 Premium jeho jmění ohodnotil na bezmála dvacet miliard korun. Od června je také generálním ředitelem investiční skupiny PPF.