Šnečí farma Snailex Plus je v konkurzu

Šneci

Šneci Zdroj: profimedia.cz

Byl to jeden z nejoriginálnějších a dlouho i úspěšných podnikatelských nápadů v potravinářské sféře v zemi, které si na dotyčnou pochoutku na rozdíl od Francie příliš nepotrpí. Řeč je o šnečí farmě společnosti Snailex Plus, která to se svými šneky a játry a kaviárem z nich dotáhla právě až na francouzský trh. Tažení ale skončilo v únoru, kdy soud poslal firmu do konkurzu.

Insolvenční řízení zahájil soud již loni v září, a to na základě vlastní žádosti firmy. Podle údajů v návrhu na zahájení insolvenčního řízení má Snailex Plus závazky po splatnosti za více než 1,2 milionu korun, což přesahuje výši jeho majetku.

O konkurzu soud rozhodl proto, že firma nesplňuje podmínky pro povolení reorganizace a zároveň nelze její úpadek řešit oddlužením. První přezkumné jednání soudu a následně schůze věřitelů se má konat 22. dubna u brněnského krajského soudu.

„Potíže trvaly už delší dobu. Jsou to letité dluhy, které napáchal někdo jiný ještě před tím, než jsem firmu převzala. Navíc nám v rámci konkurence odpadlo několik odběratelů a už bychom to nezvládli,“ řekla deníku E15 jednatelka Snailex Plus Dorota Součková, která firmu koupila v roce 2003. Šnečí podnikání, kterým se jednatelka zabývala v posledních dvaceti letech, ale nehodlá opustit.

Se svým synem Miroslavem provozuje další společnost zaměřenou na šnečí gastronomii, Delicatessen Snailex, která podle obchodního rejstříku vznikla předloni. „Firmu založil syn, já už se chystám spíše do důchodu. Mám letité zkušenosti, které mu nepředám za rok ani za dva,“ zdůraznila Součková.

Nejen gastronomie, ale i kosmetika

Producenti šneků se v poslední době začínají zaměřovat nejen na šneky ke konzumaci, ať už v podobě šneků předpřipravených či šnečích jater a šnečího kaviáru, ale stále více se daří i výrobě šnečí kosmetiky. Například firma Delicatessen Snailex tak loni vstoupila na evropský trh se dvěma výrobky. Zatímco šnečí krém má omezovat tvorbu očních vrásek a jejich vyhlazení, šnečí extrakt by měl chránit proti akné a jeho následkům.

Je libo šnečí játra a kaviár z Moravy?