České Sodexo prodává catering americké skupině Aramark. Rodí se nová jednička

Sídlo společnosti Sodexo v Bruselu

Sídlo společnosti Sodexo v Bruselu Zdroj: ČTK/ZUMA/Nicolas Maeterlinck

Ponechat si firemní benefity a stravenky, ale zbavit se cateringu. Tuto strategii zvolila česká pobočka francouzské společnosti Sodexo, která právě prodává svou cateringovou divizi. Do své sítě ji zapojí americká skupina Aramark, z níž se stane nová jednička českého cateringového trhu. Transakce, kterou ještě musí schválit antimonopolní úřad, podle zdroje deníku E15 dosáhne hodnoty nižších stovek milionů korun.

Strany se k probíhajícímu obchodu nechtějí vyjadřovat. Z veřejných informací na stránkách antimonopolního úřadu ale plyne, že Aramark převezme služby Sodexa v oblastech poskytování služeb společného stravování, cateringu, komplexní správy budov a provozování prodejních automatů na potraviny a nápoje. Pokud by Aramark dovedl transakci do úspěšného konce, na tuzemském trhu cateringu by podle zdroje deníku E15 přerostl současnou jedničku, společnost Compass, dříve Eurest. 

Prodávána společnost „Sodexo – integrovaný facility management a zařízení školního stravování“ loni prodělala před zdaněním sedmdesát milionů korun. Na ztrátu měla podle výroční zprávy vliv pandemie a její nouzový stav, který u závodního stravování znamenal výpadek příjmů o polovinu.

„Ztratili jsme přibližně polovinu objemu jídel a některé kanceláře se stále neotevřely, protože i teď zaměstnanci tráví mnohem více dní na home office. Dokonce i některé výrobní závody jsou stále zavřené a nevíme, kdy budou otevírat,“ uvedl loni v září dnes už bývalý obchodní ředitel společnosti Sodexo Robert Hlaváček.

Změnu na trhu přinesl i takzvaný stravenkový paušál, který umožnil, aby zaměstnavatelé lidem namísto dotování jídla či rozdávání stravenek dávali nezdaněné peníze. 

Sodexo je v Česku jedničkou na trhu zaměstnaneckých benefitů. „Za Sodexo Benefity mohu potvrdit, že k žádnému prodeji nedochází. Jsme lídrem na českém trhu na trhu a věříme, že tomu tak bude i do budoucna,“ sdělila mluvčí Sodexo Benefity Tereza Knířová.