Solární panely v ploché krabici: Ikea zkouší prorazit ve fotovoltaice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Řetězec Ikea zkouší obsadit další část trhu. Ode dneška jsou v jeho prodejnách k dostání solární panely. Zatím sice jen ve Velké Británii, pokud ale experiment uspěje, rozšíří se nová jejich i do dalších zemí.

Ikea už nyní patří k největším zákazníkům pro výrobce solárních panelů, ty pokrývají většinu střech jejích prodejen. Nyní nabídne solární panely běžný zákazníkům v britských obchodech. Steve Howard, šéf udržitelného rozvoje firmy, plánuje, že s prodeje solárních panelů se stane „skutečný byznys“, přestože marže zřejmě nebudou takové jako u nábytku.

Udržitelný rozvoj je pro Ikea velkým marketingovým tématem. Řetězec nabízí řadu výrobců šetřících vodu a elektřinu, v případě solárních panelů by ale mohl narazit kvůli předsudkům zákazníků a poměrně vysoké pořizovací ceně.

Za 18 panelů, což by mělo stačit pro průměrný rodinný domek, si totiž Ikea naúčtuje 5700 liber, tedy asi 147 tisíc korun. Obchodník odhaduje, že zákazníkovi se jeho investice začne vracet po sedmi letech. Dům se solárními panely totiž majiteli díky úspoře elektřiny a státním dotacím vydělá 770 liber ročně.

V ceně ovšem nejsou zahrnuty jen samotné panely, které vyrábí čínská společnost Hanergy Holding Group ve své německé továrně. Ty sice k zákazníkovi dorazí v typických plochých krabicích, sám si je ale na střechu instalovat nemusí. Ikea zajistí montáž panelů i jejich údržbu.

Britský solární trh je ve srovnání s Německem či Španělskem malý, každoročně ale roste. V září stoupl počet nainstalovaných panelů meziročně o 25 procent.