Solidní rodinné auto do 50 tisíc? S dávkou štěstí se dá pořídit

rodinné auto do 50 tisíc

rodinné auto do 50 tisíc

Opel Omega B Caravan
Peugeot 406 Combi
Renault Mégane Scénic
Peugeot 806
Nissan Almera Tino
5
Fotogalerie
Lze vůbec pořídit solidní rodinný vůz s cenou do padesáti tisíc? Na co si dát při výběru pozor? A může taková ojetina vůbec spolehlivě sloužit?

Auta v ceně kolem padesáti tisíc korun jsou v naprosté většině případů dnes už minimálně patnáct let stará. Přesto mnohá z nich stále slouží, byť řada z nich je často v žalostném technickém stavu. I tak se solidní auto v dané cenové relaci pořídit dá. Kromě znalosti problematiky to ale chce mí jistou dávku štěstí.

U rodinných aut je bohužel ještě jedna důležitá okolnost a to fakt, že za svůj život najezdí více než třeba auta segmentu B s malým zážehovým motorem. Řada rodinných aut navíc dříve sloužila jako služební. Myslet si, že ojetý Peugeot 406 Combi z roku 1998 s motorem 1.9 TD má dnes najeto 150 000 kilometrů zavání holým bláznovstvím.

Základní rada při výběru proto zní - neřešte kilometrový proběh, ale skutečný stav vyhlédnuté ojetiny. V dané cenové relaci je totiž mnohem důležitější. Hodně najeto mají všechna tato auta. A rozdíl mezi proběhem 200 000 nebo 260 000 km je zanedbatelný. Naopak, auto s více kilometry už může mít vyměněné některé komponenty, které u vozidla s menším nájezdem na náhradu teprve čekají.

V dané cenové relaci a stáří je velice důležité kontrolovat stav karoserie z hlediska koroze. Názory, že třeba staré peugeoty z 90. let nereznou, jsou jen lidové povídačky. Důvodem je skutečnost, že na nich koroze na rozdíl třeba od asijských automobilů není běžně vidět. Skrytě však téměř jistě hlodá.

Více o modelech do 50 tisíc korun si můžete přečíst .