Sony Music odejde z Česka. Za konec může maďarská pobočka

Sony Music v Česku vydávala například alba Depeche Mode

Sony Music v Česku vydávala například alba Depeche Mode Zdroj: Profimedia.cz

Česká pobočka hudebního vydavatelství Sony Music Entertainment po 23 letech končí. Vydavatelství, které v zemi v poslední době prodávalo například desky Judast Priest a Depeche Mode, chtělo ještě nedávno rozšířit nabídku.

Spolu s českou pobočkou skončí i kancelář v Maďarsku, píše server Borovan.cz. Tamní ředitel József Szarka od loňského 1. března fakticky vedl i českou a slovenskou kancelář. Česká pobočka ještě před několika týdny plánovala znovuuvedení tuzemského repertoáru.

Český trh s hudbou loni klesl o šest procent na stávajících 280,9 milionu korun, podíl Sony tvoří 19,5 procenta, tedy zhruba 14,4 milionu. Kvůli tomu ale podle severu česká pobočka nekončí. Důvodem je propad Sony Music na maďarské trhu. Pod budapešťskou pobočku ale spadají i české aktivity vydavatelství.

Sony Music vstoupila na československý trh roku 1990, jako první titul licencovala společnosti Bonton album kapely Rolling Stones nazvané Steel Wheels. Samostatná česká pobočka Sony Music vznikla o rok později. V roce 1998 se Sony Music a Bonton Music spojily, načež v květnu 2003 Sony Music odkoupila podíl Bontonu. Od té doby operovala v Česku a na Slovensku pod hlavičkou Sony Music Entertainment ČR.

Sonu Music je druhým velkým mezinárodním vydavatelem, který odchází z českého trhu. V roce 2010 se Česka stáhl Warner Music, jeho tituly u nás prodává Supraphon.