Soud odmítl insolvenci Auto Hase

Auto Hase

Auto Hase Zdroj: Autojob.cz

Jeden z dříve předních dovozců a servisů automobilů značky Volvo, pražská společnost Auto Hase, již není v insolvenci. Návrh na zahájení insolvenčního řízení a prohlášení úpadku, který na sebe podala sama firma kvůli platební neschopnosti po půlce března, totiž soud z formálních důvodů nakonec odmítl.

„Insolvenční navrhovatel neuvádí konkrétní skutečnosti, jež mají osvědčit jeho úpadek ve formě platební neschopnosti nebo předlužení,“ uvedl soud v odůvodnění, proč návrh odmítl. Ke svým tvrzením totiž firma podle soudu odkázala na předložené seznamy majetku, závazků a další listiny, které však k insolvenčnímu návrhu nepřiložila. V samotném návrhu pak podle soudu uvedla několik svých věřitelů, aniž by se vyjádřila ke splatnosti jejich pohledávek a k jejich současné výši. To ale neznamená, že by firma nemohla podat návrh na zahájení insolvenčního řízení na sebe samu znovu, musí tak ale učinit v řádné a úplné formě.

Auto Hase působí na českém trhu od roku 1992. Za tu dobu prodala odhadem dva tisíce nových vozů Volvo a přes tisíc ojetých aut této značky. Důvodem konce této společnosti jsou podle jejího vyjádření v návrhu potíže se splácením bankovních úvěrů za desítky milionů korun, které si společnost v uplynulých letech vzala na provoz a výstavbu autosalónu v obci Ořech nedaleko Prahy. Na splácení mělo vliv i prodražování úvěrů kvůli opatrnosti bank v době krize. Firma chtěla v lednu situaci vyřešit odprodejem svých nemovitostí. Prodej byl ale zmařen předběžným opatřením, které si vyžádali údajní věřitelé. Jejich pohledávky přitom Auto Hase neuznává.

Auto HaseAuto Hase | Auto Hase

Firma tak sice má podle svých slov vlastní aktiva včetně svých pohledávek ve výši 98 milionů a nemovitostí za odhadem 130 milionů korun, nemá ale žádnou finanční hotovost na hrazení svých závazků. „V důsledku výše uvedených skutečností nezbývá společnosti Auto Hase než řešit svoji situaci tímto návrhem, a to z důvodu své platební neschopnosti,“ uvedla firma v návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Firmu vlastní její jednatelé Jiří Váňa a Milan Dolák prostřednictvím společnosti Edvan. V roce 2008 Auto Hase koupili od tehdejších majitelů v čele s Ladislavem Zajícem za 150 milionů korun.

V Česku se loni podle statistik Svazu dovozců automobilů (SDA) prodalo 1717 osobních automobilů Volvo, což bylo o osm procent více než předloni. Dovozce Volvo Auto Czech zde má zhruba 14 autorizovaných dealerů. S Auto Hase před dvěma týdny spolupráci ukončil. „Krátkodobě to může mít na prodeje nějaký dopad, ale naše dealerská síť je schopna se s touto situací vyrovnat,“ řekl deníku E15 po zahájení insolvenčního řízení před dvěma týdny generální ředitel Volvo Auto Czech Frank Versaevel. Také odborníci nečekají nějaký zásadní dopad na prodej vozů Volvo. „Obecně se dá říct, že každý importér má svou síť. Vypadne-li z ní někdo, je to znát, ale pro činnost značky a jejího importéra to není rozhodující,“ uvedl již dříve tajemník SDA Pavel Tunkl.