Sponzoři FIFA rezignaci šéfa Seppa Blattera uvítali

Joseph Blatter

Joseph Blatter Zdroj: reuters

Korupční skandál ve fotbalové federaci FIFA, který vyústil v rezignaci prezidenta organizace Seppa Blattera, pochopitelně nadzvedl i sponzory federace. Někteří z dlouhodobých partnerů FIFA uvedli, že rezignaci původně znovuzvoleného prezidenta vítají. Tím pro ně ale záležitost nekončí.

Zástupci společností Visa a Coca-Cola již dříve prohlásili, že očekávají od FIFA vyšetření celé korupční kauzy a přijetí opatření. Totéž zopakovali i minulý týden po Blatterově rezignaci. „Toto je významný první krok k obnovení důvěry veřejnosti, ale hodně práce stále čeká,“ uvedla společnost Visa, která patří ke čtyřem největším globálním partnerům FIFA. Vedle ní to jsou Adidas, Coca-Cola a Hyundai. „FIFA potřebuje rozsáhlou reformu,“ shodly se uvedené firmy.

FIFA a Adidas spolupracují už od roku 1970. Koncem roku 2013 byl uzavřen nový kontrakt s platností do roku 2030. Detaily nebyly zveřejněny, ale předchozí šestiletá smlouva vynesla FIFA 256 milionů eur. Nové dlouhodobé smlouvy uzavřely také další firmy, většina z nich do roku 2022. Ani v těchto případech již fotbalová federace nezveřejnila nové podmínky, podle starých ale šestiletá smlouva s Coca-Colou vynesla 400 milionů eur, společnost Visa přinesla do pokladny fotbalové federace asi 116 milionů eur a Hyundai 250 milionů eur.

Nyní se čeká na další kroky FIFA. Nový prezident může být zvolen pouze na kongresu, jehož další zasedání je v plánu na jaře příštího roku.

příjmy fifapříjmy fifa | E15

Názory odjinud: Konec nezničitelného bosse Blattera