Sriracha v ohrožení. Známý výrobce omáčky bojuje s nedostatkem chilli papriček

Americký výrobce hlásí nedostatek zásob omáčky Sriracha

Americký výrobce hlásí nedostatek zásob omáčky Sriracha Zdroj: Profimedia.cz

Sriracha
Sriracha
3
Fotogalerie

Špatné počasí způsobuje nedostatek kvalitních chilli papriček, což ohrožuje produkci populární omáčky Sriracha, informoval o tom její výrobce Huy Fong Foods. První náznaky problémů přiznala společnost odběratelům už přede dvěma měsíci, nyní nedostatek omáčky už pociťují také zákazníci. 

„Momentálně je kvůli povětrnostním podmínkám ohrožena kvalita chilli papriček, proto čelíme jejich nedostatku,“ napsala společnost Huy Fong Foods do dopisu pro odběratele. „Bohužel je to mimo naši kontrolu a bez této esenciální ingredience nejsme schopni vyrábět jakýkoli z našich produktů,“ konstatuje výrobce. 

Tento týden firma potvrdila, že nedostatek papriček se promítne ve výrobě pálivé omáčky Sriracha, česnekové omáčky a příchutě Sambal Oelek. Zákazníci, kteří si už omáčku objednali, musejí nyní počítat se zpožděním. 

„Chápeme, že to způsobí problémy. Každopádně během nedostatku nebudeme přijímat žádné nové objednávky s doručením dříve než v září, jelikož nemáme dostatek skladových zásob, abychom mohli objednávku dodat,“ uvádí společnost.

Huy Fong Foods se v posledních letech výrazně dařilo, tržby společnosti se pohybovaly v řádech jednotek miliard korun. Autorem omáčky je David Tran, který v roce 1978 uprchl z Jižního Vietnamu a azyl našel ve Spojených státech, konkrétně v Los Angeles. Tran překonal Pacifik na lodi Huy Fong („Shromažďování prosperity“), podle níž později pojmenoval svoji společnost na výrobu pálivých omáček. Postupem času se omáčka stala tak úspěšnou, že na trhu vzniklo několik jejích napodobenin.

Jak pěstovat chilli papričky

Video placeholde
• CNN