SZPI zpřísnila varování: Nejezte žádná cherry rajčata z Maroka

Rajčata - ilustrační foto

Rajčata - ilustrační foto Zdroj: Jiri Kotatko, Mlada fronta E15

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes rozšířila varování před cherry rajčaty z Maroka. Lidem doporučuje, aby nekonzumovali žádná balení z této země, včera se ještě jednalo jen o několik konkrétních šarží.

SZPI nové varování spotřebitelům oznámila na svých internetových stránkách. Informaci o závadných cherry rajčatech obdržela inspekce původně prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Úřady ve Francii zaznamenaly nejméně 16 případů zdravotních komplikací.

Inspekce původně uvedla několik rizikových šarží. „Zdravotní rizika, zejména zvracení, zažívací potíže a křeče, se mohou týkat i jiných šarží potraviny,“ oznámil dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

SZPI v neděli uvedla, že francouzská společnost IDYL sas z Chateaurenard exportovala do Česka více než 50 tun rizikových šarží cherry rajčat.

Dovozcem byla společnost Čerozfrucht se sídlem v Nehvizdech u Prahy. Potraviny se do Česka dostaly od 20. dubna do 2. května. Prodávaly je Kaufland a Billa, v malém množství také Penny Market.