T-Mobile US odradil dalšího zájemce, francouzský Iliad stáhl nabídku

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Anna Vackova, E15

Francouzský nízkonákladový telekomunikační operátor Iliad se vzdal plánu na převzetí většinového podílu ve společnosti T-Mobile US, za který koncem července nabídl 15 miliard dolarů (téměř 325 miliard korun). T-Mobile US je americkou divizí německého operátora Deutsche Telekom. Iliad se stal za poslední tři roky již třetím podnikem, který od záměru na koupi T-Mobile US ustoupil.

„Skupina Iliad oznamuje, že ukončuje svůj projekt na převzetí T-Mobile US,“ uvedla francouzská firma ve svém prohlášení. Červencovou nabídku, která počítala s převzetím necelých 57 procent amerického podniku při kupní ceně 33 dolarů za akcii, Deutsche Telekom již v srpnu odmítl.

Společnost Iliad se poté spojila s několika investičními fondy a bankami, což jí umožnilo zvýšit navrhovanou cenu na 36 dolarů za akcii a rozšířit nabídku na 67 procent podniku. Deutsche Telekom a někteří členové vedení T-Mobile US podle však podle prohlášení nechtěli o nové nabídce Iliadu uvažovat.

Začátkem srpna stáhl americký telekomunikační operátor Sprint. Důvodem byl silný odpor regulačních úřadů proti snížení počtu velkých operátorů na americkém trhu. Negativní postoj regulátorů již před třemi lety zmařil dohodu o převzetí T-Mobile US americkým konkurentem AT&T za 39 miliard dolarů.

Deutsche Telekom v americké divizi vlastní zhruba dvoutřetinový podíl. Případný prodej divize by podniku umožnil, aby se více koncentroval na evropský trh. Součástí Deutsche Telekom je rovněž T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v ČR.