Tabákový výrobce Philip Morris loni zvýšil čistý zisk i tržby

Philip Morris ČR

Philip Morris ČR Zdroj: profimedia.cz

Kutnohorskému výrobci tabáku Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 25,9 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 6,5 procenta na 12,2 miliardy korun. Firma navrhuje vyplatit hrubou dividendu 1080 korun, uvedla dnes v pozvánce na valnou hromadu a výroční zprávě. Za rok 2016 akcionáři získali 1000 korun.

"Růst našeho čistého zisku a konsolidovaných tržeb bez spotřební daně a DPH v roce 2017 byl dán především příznivým vývojem cen cigaret v Česku a na Slovensku," uvedl předseda představenstva Árpád Könye. Provozní zisk firmy se se podobně jako zisk před zdaněním zvýšil o 25 procent na 4,3 miliardy korun. Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH vzrostly o 7,4 procenta na 6,4 miliardy korun.

Tržní podíl v ČR klesl o 0,9 procentního bodu na 45,2 procenta a na Slovensku o 0,1 procentního bodu na 57 procent. Objem domácího odbytu se snížil o 4,2 procenta na 8,8 miliardy kusů cigaret, což bylo způsobeno hlavně poklesem tržního podílu u cigaret a nižším tržním podílem u jemně řezaného tabáku. Odbyt na Slovensku naopak o 2,4 procenta vzrostl na 4,1 miliardy cigaret.

Celkový trh cigaret se v Česku snížil o 0,6 procenta na 20,3 miliardy kusů cigaret, především kvůli poklesu spotřeby cigaret. Na Slovensku celkový trh naopak o 1,9 procenta vzrostl na 7,2 miliardy cigaret, nárůst podle firmy odráží příznivou ekonomickou situaci.

Společnost loni začala distribuovat v Česku a na Slovensku výrobky iQOS, v nichž se na rozdíl od běžných cigaret tabák zahřívá. Úroveň škodlivých a potenciálně škodlivých látek je podle firmy v těchto produktech o 90 až 95 procent nižší. Tabákové náplně jsou nyní v prodeji na více než 5000 místech v obou zemích a firma chce jejich dostupnost rozšiřovat. Tvrdí, že téměř 70 procent kuřáků, kteří IQOS vyzkoušeli, na ně úplně přešli. Koncem roku dosáhly tabákové náplně na českém trhu podílu 1,8 procenta a na slovenském 1,6 procenta. To představuje zhruba 100 tisíc uživatelů výrobku IQOS na obou trzích.

Hlavní makléř BH Securities Martin Vlček poukázal na to, že firma letos navrhuje vyplatit ze zisku jen zhruba 85 procent na rozdíl od minulého roku, takže navýšení dividendy je nižší než růst čistého zisku. "Hrubý dividendový výnos i tak bude velmi slibných 6,35 procenta," uvedl. Za příjemné překvapení označil jen mírně negativní dopad protikuřáckého zákona, kdy celkový objem prodaných cigaret v ČR poklesl o 0,6 procenta.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků. V Česku zaměstnává přes 1000 lidí. Přes 80 procent produkce cigaret z Kutné Hory se vyváží do 46 zemí a podíl exportu dál roste. V uplynulých dvou letech firma investovala téměř dvě miliardy korun do modernizace a navýšení kapacity výroby.