Telefónica propustí ve Španělsku pětinu zaměstnanců

Telefónica

Telefónica

Druhá největší evropská telekomunikační společnost, španělská Telefónica, ve Španělsku do tří let propustí až 6500 zaměstnanců. To je zhruba 20 procent její domácí pracovní síly. Firma už se na tom dohodla s odbory. Společnost zatím neuvedla, kolik ji snížení počtu zaměstnanců bude stát. Podle odborářů by mohlo jít až o 2,6 miliardy eur (přes 63 miliard korun).

Vedle zmíněné částky se Telefónica bude podle agentury Reuters podílet rovněž na úhradě nákladů na výplatu dávek v nezaměstnanosti pro lidi, kteří přijdou o práci. To si vymohla španělská vláda a Telefónica je podle zdrojů srozuměna s tím, že tyto náklady uhradí. Ve Španělsku mají propuštění zaměstnanci právo na podporu v nezaměstnanosti po dobu dvou let. Firma dále uvedla, že v budoucnu naváže mzdy svých zaměstnanců na své hospodářské výsledky, a slíbila, že během příštích několika let vytvoří 680 nových pracovních míst.

Telefónica má ve Španělsku tvrdou konkurenci. Tamní ekonomika ale pořád skomírá a Telefónica je nucena omezovat výdaje. Firma působí i v Česku, kde minulý týden získala zakázku ministerstva obrany v hodnotě až 144 milionů korun.