Tesco a CRE vytvoří největší řetězec v Číně. Bude mít tři tisíce prodejen

Tesco, ilustrační foto

Tesco, ilustrační foto Zdroj: tesco

Britská společnost Tesco uzavřela s čínskou firmou China Resources Enterprise (CRE) dohodu o vytvoření největšího maloobchodního prodejce potravin v Číně. Firmy vytvoří společný podnik, který spojí 131 čínských prodejen Teska s více než třemi tisícovkami obchodů CRE. Tesco bude vlastnit 20 procent podniku a CRE bude ovládat zbývajících 80 procent.

„Toto partnerství vytváří silnou platformu na jednom z největších trhů světa,“ řekl podle zpravodajského serveru BBC generální ředitel Teska Philip Clarke. „Nyní můžeme spojit síly k vybudování ziskového podnikání a nabídnout zákazníkům v Číně to nejlepší z moderního maloobchodu,“ dodal.

Čína je podle výzkumné skupiny IGD největším trhem s potravinami na světě, roční obrat tam přesahuje bilion dolarů (20 bilionů korun). Očekává se přitom, že tento trh během příštích tří let stoupne o 50 procent.

Tesco je největším řetězcem supermarketů v Británii. V Číně působí od roku 2004 a snaží se prosadit i na indickém trhu. V březnu dokončila dohodu o vytvoření společného podniku s indickou maloobchodní společností Trent Hypermarket Limited (THL). Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996.