Tesco loni v Česku zavřelo osm prodejen, tržby ale mírně vzrostly

Tesco

Tesco Zdroj: Tesco CR

Obchodní řetězec Tesco ve finančním roce 2015/2016, který skončil letos v únoru, uzavřel v Česku osm prodejen a nyní jich provozuje 201. Kromě hypermarketu v Ústí nad Labem šlo o sedm malých obchodů na severní Moravě, kde nebyla prodloužena nájemní smlouva. Skončilo také 28 obchodů sítě Žabka, kterou Tesco vlastní.

Největší britský maloobchodní řetězec se za poslední rok vrátil na domácím britském trhu k zisku, zatímco o rok dříve vykázal v důsledku odpisů nejhorší výsledek ve své historii.

V České republice tržby řetězce bez DPH stouply na 42,5 miliardy korun ze 40,8 miliardy korun ve finančním roce 2014/2015. „Mnohem více jsme se soustředili na služby pro naše zákazníky, tak abychom jim vždy poskytli něco navíc. Jsem rád, že to naši zákazníci oceňují,“ uvedl k výsledkům ředitel řetězce Tesco pro střední Evropu David Morris.

Společnost také zredukovala síť menších obchodů Žabka, loni jich uzavřela 28. Podle Teska je součástí posilování konkurenceschopnosti a rozvoje prodejen Žabka pravidelný pohled na výkonnost prodejen a podpora jejich podnikání.

„V případě, že není ekonomické některý konkrétní obchod provozovat, protože mezi zákazníky se již netěší dostatečné oblibě, anebo je v místě silná konkurence, prodejny jsme nuceni uzavřít, abychom udrželi konkurenceschopnost celé sítě,“ dodal manažer obchodní sítě Žabka Radim Lunda. Žabka tak má v ČR nyní 103 obchodů.

Obchodní řetězec Tesco letos vyčlenil do samostatných společností pět svých nákupních center a pozemky v ČR. Připravuje je tak zřejmě k prodeji

Tesco se za poslední rok vrátilo v Británii k zisku. Firma navíc za poslední čtvrtletí vykázala první nárůst očištěných tržeb na domácím trhu za více než tři roky. Skupina, která působí i na českém trhu, učinila za poslední rok „značný pokrok“, řekl dnes k výsledkům její šéf Dave Lewis.

Zisk před zdaněním za finanční rok 2015/2016 dosáhl 162 milionů liber (5,5 miliardy korun). V předešlém roce společnost utrpěla v důsledku odpisů nemovitého majetku hrubou ztrátu 6,4 miliardy liber, která byla nejhorším výsledkem v její téměř stoleté historii. Finanční rok skončil 27. února.

Obchodní řetězec Tesco letos vyčlenil do samostatných společností pět svých nákupních center a pozemky v ČR. Připravuje je tak zřejmě k prodeji, obchody v nich ale bude provozovat dál. Tesco loni zavedlo jednotný řídicí tým pro oblast střední Evropy. Prodejny v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku tak mají vedení v Praze.